НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ПОСЛАЛИ ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Највећи број заражених дошао из Хрватске

Novosti online

01. 09. 2020. у 17:58

НЕМАЧКИ лист "Süddeutsche Zeitung (SZ)" објавио је чланак у којем се анализирају критеријуми по којима немачке власти неку земљу проглашавају ризичним подручјем.

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ПОСЛАЛИ ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Највећи број заражених дошао из Хрватске

Depositphotos

- Ко убудуће дође у Немачку из подручја која су проглашена ризичнима, мора ићи у петодневну карантин. О томе су се договориле савезне и покрајинске власти те више неће бити могуће избећи карантин тестирањем. Због тог новог правила проглашавање неког подручја ризичним поприма веће значење - пише СЗ и додаје како је проблем у томе што проглашавање неке земље ризичном не одговара увек нужно "стварном стању заразе у појединачној држави.

О томе јесу ли нека држава или подручје ризични заједнички одлучују немачка министарства спољних послова, унутрашњих послова и здравља. "Кључни критеријум је квантитативан: у правилу земља долази на црвену листу када се тамо у периоду од недељу дана зарази 50 људи на 100 хиљада становника - пише СЗ.

Тај критеријум се прво користио за рачунање ризичности унутар Немачке, а сваку опћину која пређе ту границу проматра Институт Роберт Коцх и мора увести строже мере против ширења заразе. Касније се граница од 50 заражених пребацила и на иностранство, бројке из различитих земаља не могу се само тако упоређивати. 

- Број новопозитивних особа зависи и од тога колико се тестира. Земље које овисе о туризму имају обичај да своје службене бројке држе нискима - сматра СЗ.

- Тестира ли нека земља довољно, може се закључити из броја позитивних тестова у односу на свеукупни број тестова - наводи немачки лист и додаје да висока разина заразе показује да многи заражени уопште нису тестирани.

Немачки лист подсећа на то да се немачка влада не мора у својим проценама ослањати само на службене податке из иностранства већ и на оне Института Роберт Коцх, који је објавио да је у протеклих недлеју дана највише заражених из иностранства дошло из Хрватске, њих 940.

- У стварности је тај број вероватно већи, јер како цела Хрватска није проглашена ризичном, мањи број људи који долази из Хрватске у Немачку има обавезу тестирања.

Додају како је Аустрија ставила Хрватску на црвену листу, преноси Србија Данас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)