"ИНСПЕКТОР" МАКРОН СЕ ВРАТИО У ЛИБАН: Председник Француске тражи да помоћ буде боље координисана

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

01. 09. 2020. у 22:54

ИНСПЕКТОР МАКРОН СЕ ВРАТИО У ЛИБАН: Председник Француске тражи да помоћ буде боље координисана

Фото АП

КАО што је и обећао пре мање од месец дана, француски председник Емануел Макрон се јуче вратио у Бејрут, да би се уверио како напредују радови на обнови града порушеног у експлозији 4. августа у којој је погинуло 188 људи и повређено 6.500, и да на лицу места сагледа начин спровођења реформи.

Француска и Либан имају посебан однос, због заједничке прошлости. Ова земља је некада била француски протекторат, па је посета зато имала нарочиту симболику, убрзо после именовања новог премијера Мустафе Адиба.

Макрон је провео пре подне у луци која је страдала у експлозији, где око 400 француских војника и даље учествује на рашчишћавању рушевина. Медији у Паризу кажу да је наступио као "инспектор радова" и "шеф градилишта".

Посетио је и носач хеликоптера "Тонер" ("Гром") који је доставио помоћ пострадалом становништву. Из Либана је затражио да помоћ буде боље координисана. У подне је ручао са домаћином Мишелом Ауном у Председничкој палати. Поручио је да је Париз спреман да у октобру организује међународну конференцију за помоћ Либану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)