ФРАНЦУСКИ ОФИЦИР РУСКА КРТИЦА: Војни старешина који је радио у штабу НАТО у Италији одавао тајне

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

30. 08. 2020. у 22:19

ОФИЦИР француске војске је ухапшен и против њега је покренута истрага због издаје у корист Русије. Ова вест је као бомба одјекнула француским информативним простором.

ФРАНЦУСКИ ОФИЦИР РУСКА КРТИЦА: Војни старешина који је радио у штабу НАТО у Италији одавао тајне

Притворска јединица у Француској / Фото Принтскрин

Припадник француских оружаних снага је осумњичен да је руским обавештајним службама достављао изузетно осетљиве документе.

По чину потпуковник, налазио се на служби при НАТО, али не у седишту ове организације у Бриселу већ - у Италији.

Ухапсили су га агенти француске Генералне дирекције за унутрашњу безбедност (ДГСИ).

- Могу да потврдим да се против вишег официра води судски поступак због преношења или кршења правила безбедности. Поступак је покренут када је Министарство војске преузело иницијативу да се обрати јавном тужиоцу - потврдила је француска министарка војске Флоранс Парли.

Припадник Француске војске је ухапшен на крају годишњег одмора у Француској, када се спремао да се врати на своје радно место у једној војној бази НАТО у Италији.

Француске војне власти су 22. јула сигнализирале тужилаштву у Паризу своје откриће, после чега је 29. јула покренута прелиминарна истрага. Коначно, против официра је подигнута оптужница 21. августа, када је и ухапшен. Француски медији су у недељу открили ову аферу.

Стар је педесетак година и има петоро деце.

Према информацијама које преносе француски медији, говори руски језик, а у Италији је између осталог виђен у друштву мушкарца који је идентификован као агент руске војне обавештајне службе ГРУ. Засад није познато о чему је информисао Русе.

ПОМИЊУ И БИНЕЛА

У ФРАНЦУСКОЈ истичу да су овакве оптужбе за издају војних лица ретке и да их је досад, од времена Хладног рата било свега десетак, углавном у корист Русије. У јулу ове године, осуђена су два бивша припадника француске војне обавештајне службе због откривања тајни Кини, а помиње се и случај Пјер-Анрија Бинела, који је, као француски официр у Бриселу, 1998. године доставио информације Србији у вези с предстојећим бомбардовањем НАТО, после чега је 2001. године осуђен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

jstrummer

31.08.2020. 00:00

Orkestrirana halabuka od strane duboke drzave. Ovu pretstavu spijuna smo vec gledali, nekako se javi kada rusi napreduju na geopolitickom planu, npr Juzni tok, Turski tok, vakcine....ako treba i zemlju ce okrenuti naopacke samo da ne izgube profit i resurse.

Nevenka

22.09.2020. 07:48

Verovatno produhovljen i moralan porodični čovek koji je svatio da je NATO-u odavno odzvonilo ili kako reče Makron doživeo kliničku smrt, pa je vođen viđenjem svog predsednika odlučio ďa što pre okonča agoniju nepotrebne alijanse hemiske industrije i proizvodjača oružja. MIR BOŽJI.

Bocan

27.12.2020. 05:49

Francuzi se odriču časnih ljudi koji se opiru nato fašistički operacijama. Tako je i Binel imao podsticaj savesti da upozori žetvu na zaveru. Divim se ovakvim vizionarskim herojima. U Francuskoj je ipak ostalo viteške časti.