ТУРСКА НАЈАВЉУЈЕ РАТ СА ГРЧКОМ: Ако крену у проширење територијалних вода у Егејском мору, очекује се сукоб

Novosti online

30. 08. 2020. у 09:19

ГРЧКО проширење територијалних вода дуж морске границе према Турској сматраће се поводом за рат, рекао је у суботу турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

ТУРСКА НАЈАВЉУЈЕ РАТ СА ГРЧКОМ: Ако крену у проширење територијалних вода у Егејском мору, очекује се сукоб

Фото: Танјуг/АП

- Они (Грци) не смју проширити своје територијалне воде у Егејском мору на 12 миља - рекао је Чавушоглу, алудирајући на море које дели две медитеранске земље, наводи Хина.

- То би био повод за рат, цасус белли - рекао је Чавушоглу, позивајући се на декларацију турског парламента из 1995. године.

И Турска и Грчка имају шест миља територијалног мора у Егејском мору, где се налази велики број грчких острва недалеко од турске обале. Те две суседне земље, чланице НАТО-а, споре се последњих дана око турских планова за истраживање подморја источног Средоземља, за које се верује да је богато нафтом и плином.

Турско упозорење уследило је након што је грчки премијер Кирјакос Мисотакис прошле недеље објавио да ће се грчке територијалне воде на западној страни која је окренута према Италији проширити са шест на 12 миља. Мисотакис је такође рекао да би Грчка могла проширити своје територијалне воде и на другим подручјима.

- Не тиче нас се ако проширују своје територијално море у Јонском мору ... али наша позиција у вези са Егејским морем потпуно је јасна - рекао је Чавушоглу.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)