ОБИСТИНИЛЕ СЕ НАЈГОРЕ ПРОГНОЗЕ: Хрватска економија наставља да тоне, влада спремила пакет хитних привредних мера

Танјуг

28. 08. 2020. у 23:58

НАЈЛОШИЈЕ прогнозе на крају су се и обистиниле - хрватски БДП је у другом тромесечју потонуо 15,1 одсто и међу земљама ЕУ, према досад објављеним подацима, Хрватска је забележила пети најлошији резултат, након Шпаније, Француске, Италије и Португала.

ОБИСТИНИЛЕ СЕ НАЈГОРЕ ПРОГНОЗЕ: Хрватска економија наставља да тоне, влада спремила пакет хитних привредних мера

Фото: Депоситпхотос

У јесењем пакету мера налазе се и субвенције за скраћену радну недељу, повољни кредити за предузетнике, пореско растерећење...

Прва од шест хитних мера је субвениција Владе за скраћену радну недељу. Влада ће помоћи делатностима у туризму, угоститељству, трговини са суфинансирањем 2.000 куна по раднику за скраћену радну седмицу.

Предузетнике чекају повољнији кредити - Хамаг-Бицро и ХБОР наставиће да дају кредите с каматама од 0,25 одсто за одржавање ликвидности предузећа.

Затим, Хрватска на располагању има шест милијарди евра бесповратних средстава која ће користити и за обнову школских, здравствених и културних објеката након земљотреса.

Од 1. јануара на снагу ступа нова пореска реформа у којој је смањење стопа пореза на доходак с 24 на 20 одсто и с 36 на 30 одсто, као и порез на добит с 12 на 10 одсто за мала и средња предузећа, која остварују приходе до 7,5 милиона куна. Плате би тако требало да расту од 100 до 800 куна.

Влада ће преговарати са синдикатима о (не)повећању плата јер жели компромис - или да замрзне повећање плата док БДП не почне да расте, или да та повећања буду мања.

И шести, последњи потез Владе, усмерен је на инвестиције. Влада ће убрзати инвестиције које се финансирају из ЕУ и подстакнути и државне фирме да имају више инвестиција.

Ако жели да ублажи пад економије и спречи знатнија отпуштања запослених, како је рекао министар финансија Здравко Марић, пред Владом су велики изазови.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (9)

Bole

29.08.2020. 07:41

@ludi milojko - Sve dok oni imaju Papu, ja se za njih ne sekiram. Ali kada dodje Isus Hristos, bice gadno, i papi i svima onima koji su činili zločine. A Braći Hrvatima sve najbolje da se sto pre izvuku iz ove teske situacije. I da sto pre pobegnu iz papine EU.

ANTE BAN

29.08.2020. 11:06

@ludi milojko - BRATE SRBINE; Je li moguće da svome hrišćanskome bratu i prvome komšiji želiš sve najgore? Da propadne hrvatska država; lider Balkana i uzor svim Yugo-narodima! No: utjeha mi je da si- "LUDI MILOJKO", pa ti barem polovicu opraštam!

ludi milojko

27.09.2020. 01:45

@ANTE BAN - ubicama i koljacima koji su zli u genima nisam brat. to tvoje -brate srbine- svi mi dobro znamo sta znaci: jame, logori, gradiska, jasenovac. i da ponovim: takvi meni nisu braca. ako su logori i jame neciji uzor u regionu grdno se varas. mozda siptarima, ali nisu oni jos dostigli taj nivo krvolocnosti. vi mozete da budete uzor samo najgorima, a gori od vas ne postoje. i ovo da ponovim: da, ako hoces i hriscanski ti zelim da nemate za leba i da formalno ponovo postanete ono sto ste oduvek bili: becki konjusari