ЛУКАШЕНКО ЗАПРЕТИО ПОЉСКОЈ И ЛИТВАНИЈИ: НАТО кује агресивне планове, видећемо ко ће се први уплашити

Бета

28. 08. 2020. у 18:50

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко оптужио је данас НАТО да "кује агресивне планове" и запретио Литванији и Пољској контра-санкцијама док у његовој земљи трају протести грађана који оспоравају председничке изборе одржане 9. августа.

ЛУКАШЕНКО ЗАПРЕТИО ПОЉСКОЈ И ЛИТВАНИЈИ: НАТО кује агресивне планове, видећемо ко ће се први уплашити

Фото: Јандекс.ру и Њус.ру

Лукашенко, који чврстом руком влада 26 година у Белорусији, окривио је Запад за подстицање протеста у земљи.

- Они (Запад) желе да сруше ову владу и замене је другом која би тражила од неке стране државе да пошаље своје снаге као подршку. Они желе да на нашем тржишту продају своје производе - рекао је Лукашенко.

НАТО је раније одбацио сличне оптужбе Лукашенка.

Председник Белорусије је упутио претње Литванији и Пољској које подржавају опозицију у Минску и као чланице Европске уније подржавају санкције против његове земље. 

- Видећемо ко ће се први уплашити, и њима ћемо увести санкције - рекао је Лукашенко за Литванију и Пољску.

Белоруски председник је рекао да ће узвратити заустављањем увоза преко литванских лука и приморати западне суседе да користе дуже путеве преко Балтика и Црног мора у трговини са Русијом и Кином.

Литванске власти су одмах реаговале наводећи да ће од тих претњи уколико се примене, највише бити погођен народ Белорусије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Slaki

29.08.2020. 00:17

Odličan potez Lukasenka. Naneti im finansijski udar , za Litvaniju i Poljsku je kao nokaut. Jer su njihove ekonomije vec u gubicima zbog sankcija koje im je 2014 uvela Russija . Ovo ce ih dodatno destabilizovati...i mozda im polomiti staklene štiklice na kojima stoje. Belorusiju ce pomoci zemlje članice ODKB , a verujem da ce ponovo i Kina nekim aranžmanom. Batka se pokazao kao respektabilan protivnik...Nema udarca bez starca...izreka se moze slobodno primeniti na Lukasenka.

Sale

29.08.2020. 07:48

Znaju pribaltičke države vrlo dobro da glavnina beloruske privrede zavisi od trgovine sa Rusijom i drugim bivšim sovjetskim republikama. Tako da ako im ovaj zatvori vrata ima samo oni da kukaju. Pogotovo da njihove šprote ni dan danas niko na zapadu neće da kupuje, sem nostalgičara Sovjetskog Saveza kojeg oni toliko napadaju.