МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ И У ПАРИЗУ: Полиција контролише грађане, а казна је до НЕВЕРОВАТНИХ 3.750 евра и шест месеци затвора!

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник „Новости“ из Париза

28. 08. 2020. у 18:27

МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ И У ПАРИЗУ: Полиција контролише грађане, а казна је до НЕВЕРОВАТНИХ 3.750 евра и шест месеци затвора!

Фото. АП

ПОСЛЕ Марсеља, другог по величини града у Француској, од петка ујутро ношење маски на улицама је обавезно и за све житеље Париза, старије од 11 година.

Ова мера је такође на снази и за околни регион.

У прво време, полиција ће најпре опомињати прекршиоце, а онда ће почети да пише и казне. Износиће 135 евра, а ако се прекршај понови, може да се попне на чак 3.750 евра и шест месеци затвора.

Обавезно ношење маски је најпре важило и за бициклисте и џогере, али је под притиском јавности повучено за те категорије становништва. Сада се други буне због тога. Обавеза се, тако, на пример, и даље односи на оне на тротинетима или моторциклима. Изузети су путници у аутомобилима и камионима.

Одмах се појавила серија коментара на друштвеним мрежама. Власти су навеле да је олакшица за бицклисте и џогере уведена због физичких активности, али се многи питају зашто онда нису, на пример, изузети и носачи или они који врше селидбе, што такође захтева велики физички напор.

Појавиле су се и многе непознанице, као на пример, да ли ће моћи да се пуши и једе на улици. Дилему су разрешиле градске власти, поручивши да у свему треба да постоји смисао, и да се људи у тим случајевима неће кажњавати. Пропис је, ипак, недоречен, па је сада на полицајцима да процене да ли неко трчи или хода, или, на пример, баш у одређеним тренутку склања маску да би запалио цигарету.

Обавезно ношење маски је прописано у тренутку када се многи враћају у престоницу с годишњих одмора, а пред почетак школске године.

У Француској је све више новозаражених. У четвртак је забележено чак 6.111 случајева, што је друга највиша бројка од почетка епидемије.

Претходно је ношење маски на улицама постало обавезно у многим местима, као што су Тулуз и Марсељ, док је ову меру одмах после Париза током дана прописао и Стразбур.

У Марсељу тренутно има око 180 заражених на 100.000 становника, у Паризу око 100, док национални просек износи око 40.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)