СВЕТИ СЕ РУСИМА: Станислав Шушкевич предлаже укидање руског језика у Белорусији

Од сталног дописника, Бранко Влаховић

28. 08. 2020. у 11:08

БИВШИ председник парламента Белорусије Станислав Шушкевич (85), који је ушао у историју тако што је заједно са председником Русије Борисом Јељцином и председником Украјине Леонидом Кравчуком потписао 1991. документ којим је растурен СССР, сада предлаже да се поништи одлука донешена на референдуму 1995., којом је руски језик постао паралелно са белоруским службени језик Белорусије.

СВЕТИ СЕ РУСИМА: Станислав Шушкевич предлаже укидање руског језика у Белорусији

Фото: Архива

Шушкевич као један број лидера белоруске опозиције сматра да би једини службени језик у тој земљи требао да буде белоруски. Председник  Александар Лукашенко који је по националности Белорус   тврди дадо сада нико није угрожавао развој белоруске културе нити је спречавао коришћење белоруског језика. Лукашенко сматра да је добро да се поштују оба језика због блискости и повезаности Белоруса и Руса.

Професор Шушкевич не негира да између Белоруса и Руса никада није било националних проблема, али тврди да се белоруски истискује, а такође и белоруска култура. Додуше Шушкевич је свестан да би тај процес укидања  руског  као  службеног језика био „сложен, мукотрпан и дугорочан“. Овим предлогом Шушкевич жели да се освети Русима и Лукашенку. Он сматра да Лукашенко не би био толико на власти да није имао подршку Путина. Осим тога он често понавља да  већег антибелоруса од Лукашенка нема.

Сукоб Шушкевича и Лукашенка траје још из деведесетих година када је он био председник Парламента, а Лукашенко само парламентарац из колхоза. На челу парламента Шушкевич је био од 1991. до 1994. Дужност председника појавила се у Белорусији 1994. и на изборима је Шушкевич изгубио управо од Александра Лукашенка који је и тада  добио 80 посто гласова. Интересантно је да је Шушкевич пре избора био оптужен  да је украо сандук ексера да би поправио своју дачу (викендицу).

После убедљивог пораза на председничким изборима он никада више није био кандидат  за било коју државну функцију. Шушкевич је  1998. постао  лидер Белоруске  социјалдемократске партије, али она није никада имала значајније резултате.

Иако је по професији физичар, сада он у Пољској предаје политикологију на универзитету. Има статус почасног доктора политикологије. По позиву предаје и на западним универзитетима.


Интересантан је још један  детаљ из биографије Станислава Шушкевича. Он је као инжињер у фабрици у којој је био запослен у Минску 1961. учио руски језик Американца Ли Харви Освалда, док је он живео у Белорусији. Касније се Освалд вратио у САД и убио Џона Кенедија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

MiR

28.08.2020. 20:39

@Sale - Sve je to posledica raspada Sovjetskog Saveza, a za to je Gorbacov najveci krivac. Najmanje pola sveta je zavio u crno, da ne govorim o mukama 30 miliona Rusa koji su se odjednom nasli u "nezavisnim" fasistickim drzavama!

Sale

29.08.2020. 08:00

@MiR - Istina bato, istina...nažalost. A on sad džabalebari po Minhenu, prima zapadno ordenje i titule i drži predavanja sa razdaljine narodu kojeg je prodao i upropastio. A u Rusiji ni da kroči jer zna da bi ga prvi Rus koji ga vidi sravnio sa zemljom.

Šator

30.08.2020. 18:45

@MiR - Шта Горбачов и Јељцин посијаше, сада Руси жању. Кусаћете ову чорбу још дуго, уосталом као и ми, што нам исто закуваше комунисти уз помоћ својих српских комунистичких издајника.