КОНТРОВЕРЗНИ ДОКТОР РАУЛТ О ДРУГОМ ТАЛАСУ: Објаснио зашто је дошло до експлозије броја заражених, па поручио - песимизам убија пацијенте

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

27. 08. 2020. у 20:03

НИЈЕ злочин дати наду људима. Тим речима обратио се јуче контроверзни француски инфектолог Дидије Раулт, који је са градоначелницом Марсеља и председницом региона приредио конференцију за штампу у исто време када и премијер Француске Жан Кастекс, подстичући тако још једном ривалитет између два града, Марсеља и Париза, али и два концепта, између њега и државне власти, у схватању ове болести.

КОНТРОВЕРЗНИ ДОКТОР РАУЛТ О ДРУГОМ ТАЛАСУ: Објаснио зашто је дошло до експлозије броја заражених, па поручио - песимизам убија пацијенте

Фото: Новости архива

- Све треба ставити у перспективу. Ово је значајна епидемија, има 800.000 мртвих на 7,8 милијарди становника. Али, шпански грип је однео 50 милиона живота на 1,9 милијарди, азијски грип 1957. је имао између милион и два милиона мртвих на 2,9 милијарди, хонкошки грип је 1968. изазвао милион смртних случајева на 3,6 милијарди - релативизовао је чувени марсељски стручњак актуелну ситуацију.

Пренео је и да су у последњој години за коју постоје расположиви подаци, респираторне инфекције убиле 2,5 милиона људи.

- Суочени смо, дакле, са проблемом, али не с проблемом који превазилази оно што смо видели у прошлости - инсистирао је Раулт.

То је објаснио и на марсељском примеру. Поручио је да је од почетка "другог чина" епидемије, од 15. јуна, на Медитеранској инфективној клиници којом управља, преминуло свега седморо људи, међу којима је било и веома старих, или оних који су касно стигли из иностранства да би третман био успешан.

Раулт и даље инсистира на "свом" третману хидроксихлорокином и азитромицином, иако је овај "коктел" лекова наишао на многобројне критике у свету. Истакао је да је на његовој клиници до сада урађено чак 200.000 тестова на 86.000 особа, да су 6.800 били позитивни, и да је укупно било 169 смртних случајева, што износи 2,4 одсто тестираних. Од укупног броја позитивних, 4.600 су примили поменути третман, најмање три дана. Према Раултовим речима, међу њима је било свега 19 преминулих, што представља смртност од 0,45 одсто.

Марсељски професор је нагласио да је на овај начин смањена и смртност у старачким домовима, са 27 одсто колико износи национални просек, на 15,5 одсто. Раулт је поручио и да се у Марсељу, због третмана, хоспитализује више људи него у Паризу, али да је у овом граду смртност два пута мања него у престоници.

Број позитивних случајева у Марсељу је "експлодирао" у последње време. Тренутно има 180 инфицираних на 100.000 становника, што је пет пута више од националног просека. Позитивно је преко 7 одсто тестираних, што је два пута више него у целој земљи. Власти су зато прописале обавезно ношење маски на улицама овог града у коме барови сада морају да престану с радом већ у 23 сата.

Раулт то објашњава далеко већим бројем тестова, ако и тиме што је током лета дошло много туриста, уз закључак да се зараза за разлику од првог таласа сада шири међу млађима. Професор који је до сада више пута истицао да "није видовњак", али и да би епидемија требало брзо да се повуче, нагласио је јуче да не зна колико ће још дуго све ово трајати, али је и захтевао опимизам у обраћањима јавности.

- Песимизам убија пацијентте - закључио је Раулт. 

БЛАГА КЛИНИЧКА СЛИКА

У ФРАНЦУСКОЈ је број новоинфицираних премашио број од 5.000, колико их је било и у јеку првог таласа, али сада са много мање преминулих и пацијената у болницама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)