"ЛОРА" ОДНЕЛА ПРВУ ЖРТВУ: Погинула девојчица, ураган јој оборио дрво на кућу

Танјуг

27. 08. 2020. у 19:30

Ураган Лора спустио се на југозападни део савезне државе Луизијане као једна од најснажнијих олуја која је икада погодила ту државу, а како је саопштено, званична информација је да је погинула једна девојчица, али се верује да има још жртава.

ЛОРА ОДНЕЛА ПРВУ ЖРТВУ: Погинула девојчица, ураган јој оборио дрво на кућу

Фото: Танјуг/АП

Гувернер Џон Бел Едвардс добио је извештај о првој жртви, 14-годишњој девојчици која је погинула када је стабло пало на кућу у којој је живела, пише агенција Ројтерс.

"Очекујемо да би могло да буде више жртава", твитовала је Едвардсова портпаролка Кристина Стивенс.

Едвардс и гувернер Тексаса Грег Абот навели су да су ангажовали спасилачке екипе. Ебот је рекао да су због евакуације хиљада људи спречени смртни случајеви у његовој држави, док је Едвардс поручио да власти Луизијане тек процењују штету.

Оба гувернера саопштила су да поплавни талас није био толико опасан, колико се првобитно страховало, преноси Глас Америке.

Када је ударила у копно, близу градића Камерон у Луизијани, Лора је била праћена ветровима брзине од 240 километара на сат као ураган четврте категорије од максимално пет.

У четвртак је ослабила у прву категорију са ветровима брзине од 140 километара на сат, саопштио је Национални центар за урагане.

Електроенергетске компаније пријавиле су да је више од 600.000 домаћинстава и послова тренутно без струје. Олуја се креће и ка средишту америчке нафтне индустрије, због чега су рафинерије обуставиле производњу.

Пут којим се Лора креће је потез на којем живи око четири милиона људи, од којих је већина морала да се евакуише. Полиција је апеловала на људе да се склоне и саопштила да ће јој бити потребно и неколико сати да безбедно крене у потрагу и спасавање оних који остану.

У граду Лејк Чарлс у Луизијани, са 78.000 становника, налети ветра јачине и до 206 километара на сат односили су кровове с кућа и ломили стакла на прозорима.

Међутим, према раним извештајима, Лора је причинила мању штету него што се очекивало.

Градић Порт Артур у Тексасу, у којем живи 54 хиљаде становника, изгледао је као "град духова", јер су остале отворене само бензинске пумпе и продавнице алкохолних пића.

"Људима је потребна водка", каже касирка у једној од тих радњи.

Наређена је евакуација 620 хиљада људи у Тексасу и Луизијани, а очекује се да ће поплавни талас подићи и реку Мисисипи за скоро шест метара.

Подручје у Луизијани на које се Лора спустила је мочварно и посебно осетљиво на олујни талас из океана.

- Бринемо да ће олујни талас ући много на копно и да ће практично прекрити целу мочвару, што значи да се не може много урадити да би се вода зауставила - рекли су у Националном центру за урагане.

- Многи не могу ни да замисле како изгледа олујни талас висине двоспратнице, али то ће се десити. Нека места у Луизијани ће буквално бити под водом", рекао је метеоролог Бенџамин Скот.

Предвиђа се да ће Лора узроковати и торнада у Лузиијани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)