ГРЦИ СЕ НЕ ПОВЛАЧЕ ПРЕД ТУРЦИМА: Атина проглашава надлежност над Јонским морем, природна богатства узрок за нови сукоб

Новости онлине

27. 08. 2020. у 17:16

ГРЧКИ премијер Кирјакос Мицотакис најавио је да ће његова земља ускоро проширити надлежност над територијалним водама Јонског мора, користећи тако "своје суверено право", што је Турска, раније видела као оправдање рата.

ГРЦИ СЕ НЕ ПОВЛАЧЕ ПРЕД ТУРЦИМА: Атина проглашава надлежност над Јонским морем, природна богатства узрок за нови сукоб

Фото: ЕПА

Поморске границе Атине биће проширене са шест на 12 наутичких миља у Јонском мору, које се протеже од западне обале Грчке до источне обале Италије. Тако се може протумачити нова, изненађујућа изјава премијера Мицотакиса, који је рекао да ц́е одговарајући нацрт бити предат парламенту.

Овај потез је у складу с "неотуђивим сувереним законом" и заснован је на Конвенцији о поморском праву, објаснио је Мицотакис.

Грчка је недавно потписала два споразума о одређивању поморских граница: један са Италијом и један са Египтом. Договори, за које је премијер рекао да су "од великог историјског и политичког значаја", биће на парламентарном гласању у четвртак.

Такав развој ситуације је у потпуности наљутио Турску, чија је Велика национална скупштина 1995. године изјавила да ће, ако Грчка једнострано прошири своју надлежност над својим територијалним водама, то бити "напад" на Турску. Анкара се пре неколико година позвала на резолуцију, што значи да није укинута. Обе земље, чији се захтеви за правима над источним Медитераном преклапају, недавно су се сукобили након што су у спорном подручју откривена налазишта нафте и гаса. Две земље су истовремено организовале војне вежбе у том подручју, како би једна другој послале поруку.

(Логично)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)