ВАКЦИНА СТИЖЕ ПОЧЕТКОМ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ: Француски премијер најавио, истакао да се мора избећи нови карантин

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

26. 08. 2020. у 20:04

ВАКЦИНА СТИЖЕ ПОЧЕТКОМ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ: Француски премијер најавио, истакао да се мора избећи нови карантин

Фото ЕПА

ФРАНЦУСКИ премијер Жан Кастекс је позвао у среду грађане на поштовање мера против епидемије корона вируса и истакао да треба избећи нови карантин. Ношење маски је навео као неохподно у професионалом окружењу, а изразио је и очекивања да би вакцина против ковида 19 могла да буде доступна у првој половини следеће године.

Кастекс је истакао обавезу обнове привреде и враћања на посао, као и ђака у школске клупе, иако епидемија још траје.

Француска се сусреће с порастом броја новооболелих и могућим другим таласом. Притисак на болнице, за сада, не постоји. Али, присутна су страховања да би ситуација могла да се погорша од 1. септтембра, када ђаци поново буду кренули у школу, а родитељи се врате у канцеларије после годишњих одмора.

У земљи се води полемика да ли маске у школама треба да буду бесплатне, имајући у виду да су обавезне за сву децу старију од 11 година. Кастекс је разрешио ову дилему, истакавши да ће држава снабдети маскама само оне који се налазе у ризичној здравственој групи, или немају довоqна примања. Навео је да је то случај и у другим земљама.

Премијер Кастекс је саопштио и да ће детаљни план обнове земље и привреде у висини од 100 милијарди евра бити изнет следеће седмице, у четвртак 3. септембра. Подсетио је да је од те суме одређени део већ дат најугроженијим родитељима пред почетак школске године, а открио је и да ће 2 милијарде бити намењене културним радницима.

И поред ове најаве, запослени у области културе нису задовољни, а премијер Кастекс и министарка културе Жозлин Башло ће се у четвртак састати са запосленима у области забаве.

Премијер је такође позвао грађане да иду у биоскоп и позориште, у чијим салама је ношење маски обавезно. После критика у јавности, поручио је и да префекти више неће имати дискреционо право да повећавају максиламан број посматрача од 5.000 људи на отвореном простору.

Кастекс је најавио и даље смањивање пореза, у производном сектору за 10 милијарди, као и друге социјалне олакшице за грађане, запослене и предузећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)