ПОТПУНА ПРОМЕНА ГЕОПОЛИТИЧКЕ СЛИКЕ: Ево колико вреди налазиште гаса које су Турци пронашли у Црном Мору

Новости онлине

26. 08. 2020. у 17:47

ТУРСКО откриће налазишта гаса од 320 милијарди кубних метара у Црном мору вредно је 80 милијарди долара у складу са тренутним трендовима цена.

ПОТПУНА ПРОМЕНА ГЕОПОЛИТИЧКЕ СЛИКЕ: Ево колико вреди налазиште гаса које су Турци пронашли у Црном Мору

Фото: ЕПА

Ово је изјавио челник Међународне агенције за енергију (ИЕА) Фатих Бирол.

Биролова оцена уследила је након што је председник Турске Ердоган у петак објавио највеће откриће гаса у историји Турске. Гасно поље налази се на дубини од 2100 метара испод морског дна у гасном пољу Сакарја, које се налази око 170 километара од обале Црног мора.

Експлоатација гасног поља би могла почети већ од 2023. године, рекао је Ердоган, наглашавајући да је Турска одлучна да постане нето извозник енергије, пише турски Дејли сабах.

Гас би могао да трансформише зависност Турске од Русије, Ирана и Азербејџана у контексту увоза енергената, што је прошле године коштало ту земљу 41 милијарду долара.

Ово откриће сматра се "гигантским" налазиштем у међународном погледу и поређења ради, једнако је свим норвешким открићима на Северном мору од 2010. године, изјавио је Бирол за Агенцију Анадолија (АА).

Истакао је важност овог открића за Турску, земљу која 99 одсто зависи од увоза гаса, коментаришући да ће то помоћи Турској да смањи дефицит буџета и увоз природног гаса.

Министар енергије и природних ресурса Фатих Донмез у суботу је такође рекао да Турска очекује да ће њен увоз знатно пасти након овог проналаска и да би могло бити више открића у другом подручју које се сада процењује, преноси СЕЕбиз.

- Пред нама је ново подручје од 6.000 квадратних километара. Процена наших стручњака је да ћемо и тамо можда видети сличне структуре. Већ можемо рећи да ће гас који ћемо произвести бити економичнији од оног који увозимо. Неизбежан је пад цена тамо где производа има у изобиљу - рекао је он.

С друге стране, Бирол је рекао да је за покретање производње, која је планирана за 2023. годину, потребно улагање од око шест милијарди америчких долара.

Према речима шефа ИЕА, овај амбициозни циљ од 2023. није немогућ јер је то учињено и са другим открићима гаса, али само под условом да улагање буде приоритетно и да се са службеним поступцима крене одмах.

Турска годишње увози око 45 милијарди кубних метара природног гаса, а цена је приближно 12 милијарди долара.

(СееБиз)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)