МИГРАНТИ ПРАВЕ ХАОС ПО ИТАЛИЈИ: Провоцирају, нападају полицију, изазивају пожаре...

Милица Остојић - Дописник из Рима

26. 08. 2020. у 15:40

МИГРАНТИ ПРАВЕ ХАОС ПО ИТАЛИЈИ: Провоцирају, нападају полицију, изазивају пожаре...

Фото: ЕПА

У ИТАЛИЈУ је од јануара до данас стигло 17.504 идентификованих миграната, поређења ради у истом периоду 2019. године тај број је износио 4.826 и у графикону националности се веома много изменило, највећи број је оних из земље где нема рата нити политичких прогона, Туниса, њих 7.220.

На скали нелегалних миграната на другом месту су они из Бангладеша, 2.675, са Обале Слоноваче 911, следе Алжир, Судан, Пакистан, Мароко, Сомалија, Египат, Гвинеја и из бројних других земаља, а међу искрцаним на италијанске обале ове године готово је 2.000 малолетника без пратње.

Све више је, сувише много, смештајних места где се бележи покушај бежања, провоцирање нереда, сукоби са снагама јавног реда, паљење материјала и изазивање пожара. Без премца најпогођенија је Сицилија, где је пренатрпаност миграната смештених у очајним условимна и са огромним бројем позитивних довела до потписивања гувернере Сицилије Нела Музумећија наредбе да тражи пражњење свих привремених смештајних центара. То је био разлог сукоба са Владом која остаје потпуно нема на његове захтве, са упозорењем да то није у његовој надлежности.

Италија се налази, по речима Музумећија, "наспрам пораза добре политике", Влада неће да води дијалог, нема никога да се огласи и тражи решење, "из Рима стиже само тишина и арогантност" у очају изјављује гувернер, који жели да избегне пут ка магистратури али нема другог решења. Подвлачећи равнодушност и кажњавање највећег острва у Италији, Сициље, нема ни могућности да се оствари право на здравље и да се заустави ширење вируса, јер је по подацима једна трећина миграната позитивна и најчеше су смештени заједно са онима који немају симптоме корона вируса.

На Лампедизи су, када су чули иако позитивни, да стиже брод за карантин "Аурелија" почели да беже, њих је 1.200 у центру за смештај и јутрос је почело пребацивање 250 миграната међу којима је 58 позитивних и који треба да се сместе у изолацију на броду, једна група је успела да побегне, касније су им ушли у траг карабинијери и вратили у центар.

У близини Рима у Рока ди Папа јутрос је дошло до пубуне у центру за смештај миграната који се налазе у карантину, међу њима су и позитивни на корона вирус, урлајући "хоћемо напоље", полицијске снаге су интервенисале да врате ситуацију у нормалу, ако се тако уопште може назвати глобална ситуација у мигрантској кризи у Италији.

Са једне стране немоћ или нехај државних институција за решавање кризе, са просторима за смештај веома оскудним и испод било каквих хигијенских и санитарних услова, са друге бахатост миграната и покушај да се дочепају простора изван смештајних центара, као у Риму где можете видети пролазећи улицом мале шаторе или вреће за спавање дуж зидова античког града, у зеленилу које то више није, претрпаном отпадом са хигијенским условима застрашујућим, али их нико не помера и ту живи педесетак оних који немају ни документа па се не могу идентификовати нити их ико смешта у неки центар.

Неко као група у барци стигне са ранцем, лепо обучени са кученцетом у наручју као да су кренули у туризам из Туниса, а неко као Сам такође из Туниса, искрцао се на сициљанску обалу са групом сунардника, у месту Марсала, још 20 јула, нико их није ни контролисао, можда не би ни уочио да Сам није поставио један срамни видео на друштвеним мрежама када је стигао за десетак дана до станице у Ђенови, месту познатом по растурању дроге, ма какав карантин, насмејан са селфијем и потписом "тако се шири Ковид 19". 

Пљуште критике, тако све на образ вируса, без контроле оних који пролазе поред Италијана који поштују правила антиковида и једне Владе која је све више и све жешће оптужена да не уме да води ванредно стање имиграције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Prellee

26.08.2020. 16:07

Sta se drugo ocekivalo! Nisu oni dosli raditi nego stvarati haos u kojem se oni najbolje snalaze.Sve su to ratnici dzihada i osposobljeni samo kamenje da bacaju.Zalosno sto se EU priklonila njima, jer njih treba vratiti u zemlje porjekla.Ne dozvoliti im da nam mjenjaju EU ss drugom kulturom, obicajima, jezikom.EU pripada evropljanima a ne azijatima i njihovim navikama.Ko se prilagodi moze ostati, ostalo protjerati.Suditi treba onoga ko ih je upustio u EU.