НАПЕТОСТ НА ВРХУНЦУ: Сицилија неће мигранте

Милица Остојић - Дописник из Рима

24. 08. 2020. у 15:57

НАПЕТОСТ НА ВРХУНЦУ: Сицилија неће мигранте

Фото: ЕПА

- ВИДЕЋЕМО шта ће одлучити Магистратура ако моја наредба буде оспорена од стране Владе - речено је у одлуци гувернера Сицилије да се испразне центри за привремени смештај за мигранте, забрани пристајање бродова и барки такође и оних невладиних организација, дакле искрцавање, смештај и транзит на читавом острву, а које је потписао јуче са датумом важења до 10 септембра, гувернер Нело Музумећи, након чега је дошло до отвореног сукоба између централне власти у Риму, тачније Министарства Унутрашњих послова и Региона.

- Таква одлука није у надлежности Региона - саопштавају из Рима и упутиће жалбу по том захтеву, на шта председник Региона одговара да је тек сада уследила таква одлука, "јер смо чекали месецима да национална Влада заузме неку стратегију али смо схватили да у Риму влада тишина и неизвршавање обавеза, иако је требало да стигне уредба о заштити здравља за оне који живе или долазе на Сицилију као и самих миграната и реч је о легитимној одбрани једних и других".  

На оптужбе да то није у његовој надлежности Музумећи одгора да не може више да присуствује концентрисању стотина људских бића у бедним и запуштеним просторима које је наменила држава и у недопустивој мешавини где се стварају стално изнова шаришта корона вируса јер се открива све више позитивних за које се не налазе смештајни капацитети за изолацију. Председник дакле на светло износи санитарне проблеме којима треба да се бави регион а за средства треба да је одговорна држава, да обезбеди све неопходне ресурсе, а сада се наглашава да није Регион тај који може и поред мањкавости да донесе одлуку о пражњењу центара.

Музумећи наглашава да није уопште реч о сукобу између региона и државе јер свако има своје надлежности, реч је о томе да их учини активним, регион треба да се бави санитарним питањима а држава није обезбедила смештајне капацитете за особе у време корона вируса, значи одговорност припада држави. У нешто мање од 200 квадратних метара више је од 1000 миграната, зар то није напуштена Сицилија, а пристижу у континуитету и не могу сви да буду ни контролисани, апелује гувернер, а само у две седмице међу оним који су контролисани резултира 81 позитиван, а ноћас нових потврђених позитивних на острву Лампедуза 58.

Гувернер још једном подвлачи да се не бави миграцијском политиком већ санитарном, доста је само изнети податке да је у јулу на Сицлију стигло 7.067 миграната и до сада у августу преко 3.000, постављајући отворено питање Влади "да ли ћемо постати концентрациони логор, такозвани тендополи" и даље инсистира на ургентности и алармантном стању у нади да ће Влада реаговати иначе његова одлука има рок истека: ноћас у поноћ пражњење центара.

Напетост је на врхунцу, нема дијалога између централне власти и Региона. И нико не говори како зауставити миграцијски ток, Европа окреће главу од тог проблема, али и земље поласка миграната, упркос бројним договорима, декретима, огромној економској помоћи тим земљама као и одлукама о изручењу миграната на место поласка, што фукционише у изузетно малом броју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Varto Marx

24.08.2020. 18:17

Afrikance u Italiju vec odavno ne zele vise da ih vide , Turci dobijaju debele pare od EU da ih zadrze, Grci pusku u rukama i pucaju prema njima, u Malti nedaju da brodovi sa afrikancima , pridje na pristanistu. U Spanjolsku zice celicne sa nozevima, visine 10 m nemaju sanse da preskoce helikopteri i brodovi na Mediteranskom moru 24 h kontrolisu sve Mediteranske zemlje da afrikanci ne udju u Europu. Mediteran je nazalost puno progutao izbeglica iz Afrike, sto se se nikada nece znati broj nestalih, vecinom mladih gladnih koji su jure trbuhom za kruhom . Cijla Europa ignorise gladne iz Afrike. Kako kaze narod, sit gladnom ne vjeruje nazalost.