ЦРНИ АВГУСТ У ИТАЛИЈИ: Број новозаражених вирусом корона поново премашио хиљаду

Милица Остојић, специјални дописник из Рима

23. 08. 2020. у 19:53

ЦРНИ АВГУСТ У ИТАЛИЈИ: Број новозаражених вирусом корона поново премашио хиљаду

Фото Танјуг-АП

ВЕЋ је јуче број новозаражених у Италији премашио 1000, данас је стигао до 1.210, међу њима и Синиша Михаиловић тренер "Болоње", позитиван иако асимптоматичан на повратку са летовања са Сардиније, као и велики број новооткривених позитивних у данашњем дану а без симптома.

21. јула број позитивних у једном дану био се спустио на минимум од 129 варирајући за стотину или двесто све до 5. августа када је почео константно да се пење, санитарне власти подвлаче да је узрок томе повратак са летовања, несмотрено окупљање младих без обавезне маске, отворене дискотеке које су потом затворене, као и један број "увезених" позитивних из неколико земаља у окружењу, повратника са летовања, због чега је и уведен обавезни тампон тест на аеродромима и у лукама из више земаља, последње четири на листи су Грчка, Шпанија, Хрватска и Малта. Број преминулих данс је 7, јуче је било 3, увећан је број случајева на интензивној терапији, а истински је забрињавајући пораст у четири региона, Ломбардија за 239 (од тог броја њих 190 има мање од 50 година, Лацио за 184, Венето за 145 и Емилија Ромања за 127 нових случајева.

Том броју доприносе и мигранти који пристижу масовно са афричких обала зато је гувернер Сицилије Нело Музумећи потписао налог забране искрцавања миграната, транзита и застављања на Сицилији, затраживши да се до сутра испразни острво и сви смештајни капацитети. На тај захтев је одговорило Министарство Унутрашњих послова да "то није у надлежности региона" да Сицилија јесте под притиском миграната али да је та материја у надлежности државе и да не може он да затвори смештајне просторе за мигранте. Из владиних кругова стижу прве реакције да "ако није у стању да управља искрцавањем миграната нека поднесе оставку".

На острву Лампедуза се тренутно налази 1400 миграната који чекају да буду смештени или негде премештени, алармантно је стање, прети да експлодира, а градоначелник острва Тото Мартело у писму упућеном прмејеру Ђузепеу Конте пише "Колико њих још треба да стигне", "неприхватљиво је како је наше острво напуштено", "колико још стрпљења треба да имају грађани Лампедузе?"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)