НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: БЕЗ РУСИЈЕ БЕЛОРУСИЈА У БАНКРОТУ - Шта би значио радикални заокрет и престанак привредне сарадње Минска са Москвом

Бранко Влаховић дописник из Москве

23. 08. 2020. у 14:30

ЈАВНО упозорење Александра Лукашенка, не само радницима великих фабрика већ и лидерима опозиције, да би прекидом пословних веза са Русијом, што траже неки од њих, белоруска привреда доживела колапс најкасније за шест месеци, отрезнило је један број демонстраната.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: БЕЗ РУСИЈЕ БЕЛОРУСИЈА У БАНКРОТУ - Шта би значио радикални заокрет и престанак привредне сарадње Минска са Москвом

Фото Тањуг АП

То упозорење, оцењује се, није било празна претња већ реалност.

Да су председнички избори у Белорусији одржани пре жестоке економске кризе изазване пандемијом вируса корона што се аутоматски одразило на смањене извоза и увоза, Лукашенко би имао много већу и јачу подршку запослених у државним комбинатима.

Наравно да плате запослених зависе од продаје, а она је нажалост смањена. У таквој атмосфери демагози лакше могу да продају своја лажна обећања, како ће радикално окретање Западу решити њихове проблеме јер ће стићи инвестиције и помоћ са Запада.

Фото Тањуг АП

Шта су добили од обећаног, могли би да им испричају украјински радници који су после политичке одлуке руководства, на челу са тадашњим председником Петром Порошенком, напрасно прекинули дугогодишње пословне везе са Русијом и завршили на улици.

ЖЕСТОКО Нема компромиса у Белорусији, Фото Тањуг АП

До председничких избора белоруски економисти су предвиђали да ће пад привреде бити око четири посто. Ако се наставе штрајкови страхопоштавање ће бити веће. Главни извозни производи које Белорусија продаје Русији су храна и разна возила. Белорусија је 2019. продала Русији разне врсте сирева у вредности 965,6 милиона долара, а маслаца за 408,3 милиона долара, док је млека и павлаке продато за око 300 милиона долара. Поред тога,

ВОЈСКА ДА ИДЕ НА ЗАПАДНЕ ГРАНИЦЕ

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко затражио је јуче од војног врха земље да предузме све мере и ангажује војску да чврсто стане у одбрану територијалног интегритета земље, указујући да је ситуација посебно захтевна на западним границама.

"Све јасно указује да је на делу обојена револуција против Белорусије, уз подршку страног фактора који је увучен, јер је држава пружила неочекивано снажан отпор", закључио је Лукашенко јуче а пренела агенција “Тас“.

Белоруси су Русима продали разне врсте меса за 205 милиона долара. Друга велика ставка је извоз разних теретних возила, а Белоруси су их Русији продали за 747,2 милиона долара. Трактора је продато за 287 милиона долара, а разних резервних делова за аутомобиле и такторе за 318 милиона.

МАСОВНО Протести у Минску, Фото Тањуг АП

НА ДРУГОЈ страни, руски извоз у Белорусију је углавном био у енергентима и металима. У току 2019. Русија је извезла у Белорусију сирове нафте за 6,55 милијарди долара, а гаса за 2,74 милијарде. Путничких возила су Руси продали Белорусима за 656 милиона долара, а разног метала који је касније прерађен за око 298 милиона долара, као и камени угаљ за 170 милиона долара.

Јасно је да Русија може лакше поднети обуставу извоза и увоза, у односу на Белорусију. Осим нафте и гаса, Русија извози у Белорусију метал. Нафту у Белорусију највише извози "Роснефт" а затим "Лукоил". Обе компаније имају у Белорусији и мрежу бензинских пумпи. "Гаспром" годинама продаје Белорусији гас, а од 2011. има локални транспортни систем гаса који је плаћен пет милијарди долара.

БЕЛОРУСКАЛИЈ Један од највећих произвођача вештачког ђубрива , Фото Тањуг АП

За своју робу Русија ће лакше наћи купце него Белорусија. Лукашенко је већ покушавао да пронађе нова тржишта али то је доста тежак задатак. Шта Белорусија нуди на светско тржиште? Велике фабрике у Белорусији углавном су специјализоване за прављење различитих возила. "Белоруски аутомобилски завод"(БелАЗ) производи возила која се користе за превоз руде и другог расутог терета. Око 95 посто производње одлази у извоз. У тој фабрици у граду Гродно ради око 10.000 људи.

Због економске кризе у свету фабрика је морала да смањи извоз за 61 посто, а чист профит се смањио за 20 одсто.Опозиција је за тешкоће пословања одмах окривила руководство фабрике, а да невоља буде већа, та фабрика има доста узетих кредита. Главни купац тих теретних возила је Русија која не производи тако велике камионе.

"МИНСКИ тракторни завод" (МТЗ) који прави познате тракторе "Белорус" запошљава више од 15.000 људи. Белорусија највише тих трактора извози у Русију. Интересантно је да су баш ти трактори најпопуларнији у Русији, мада она сама има више фабрика трактора - у Тамбову, Санкт Петербургу,Чељабинску...

Штрајк Фабрике на западу земље политизоване, Фото Тањуг АП

Белоруски металуршки завод у коме ради око 11.000 људи имао је од 2011. до 2015. велику реконструкцију. Око двадесет одсто производње такође иде у Русију. Због кризе, последњих година, међутим, има проблем са пласманом својих производа.

"Белорускалиј" који запошљава око 16.000 радника, један је од највећих произвођача вештачког ђубрива. Његова производња се стално повећава због потражње у свету, а само је лане чисти профит порастао за 14,4 одсто.

До 2013. године ова фирма је заједно извозила у свет са руским "Уралкалијем", али су, у међувремену Белоруси прекинули сарадњу тврдећи "да она нема смисла".

НЕУМОЉИВИ Чувари закона, Фото Тањуг АП

Компанија "Нафтан" је највећи произвођач нафтних деривата у Белорусији, а тамо ради око 10.000 људи. Прошле године пословали су позитивно, али ове године епидемија ковида 19 је веома утицала на потражњу нафтних деривата у целом свету. Већи део производње "Нафтан" је извозио у Западну Европу. Није тајна да је Белорусија годинама добро зарађивала јер је набављала јефтинију руску нафту и затим је прерађивала и деривате извозила по тржишним ценама. Кад је Русија Белорусији подигла цену нафте, онда је Лукашенко почео да наручује нафту из Норвешке и САД.

Фото Тањуг АП

ЕВРОПСКА Унија је засад одлучила да персонално казни, тј. уведе санкције против Лукашенка и тридесетак његових најближих сарадника. Али, ако се политичка ситуација не смири врло лако се може догодити да Белорусију почну економски кажњавати тако што ће јој спречавати извоз и неће јој давати кредите...

У таквој ситуацији Русија ће сигурно помоћи Белорусији да издржи терет западних санкција, јер би без помоћи са Истока она дошла у врло тешку ситуацију. Прво, Белорусија је дужна Русији око осам милијарди долара, а од тога јој годишње враћа око милијарду долара. Укупни дуг Белорусије је око 18 милијарди долара.

Што се тиче руске помоћи, треба знати да је Белорусија куповала од Русије нафту у чијој цени није била извозна царина, па од 2011. до 2015. у руски државни буџет није дошло око 22,3 милијарде долара. По оценама Међународног монетарног фонда, руска економска помоћ Белорусији износи годишње између 9 и 10 милијарди долара.

Све то показује да је Лукашенко у праву кад упозорава каква опасност прети његовој привреди ако би се кренуло ка Западу, на уштрб дугогодишње сарадње са Русијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)