БЕЛОРУСИЈА ЗАИНТЕРЕСОВАНА: ОЕБС понудио сарадњу за решавање кризе

Танјуг

20. 08. 2020. у 23:28

ЛИДЕРИ Парламентарне скупштине ОЕБС-а данас су на онлајн састанку разговарали о ситуацији у Белорусији, разматрајући начине за помоћ у решавању кризе у најбољем интересу белоруског народа, док је Валери Воронетски из белоруске делегације рекао да је његова земља заинтересована за сарадњу са међународном заједницом.

БЕЛОРУСИЈА ЗАИНТЕРЕСОВАНА: ОЕБС понудио сарадњу за решавање кризе

Жене су преузеле главну улогу у протестима / Фото АП

Теме разговора током састанка укључивале су краткорочне и дугорочне стратегије за допринос демократској и стабилној Белорусији, како осигурати подршку људским правима и принципима Хелсиншког завршног акта, као и могућности за даље постизање фер резултата.

Чланови су разговарали о улози коју има ОЕБС и како ПС може да допринесе тим напорима.

Састанку се на кратко придружио Валери Воронетски, члан белоруске делегације при ПС ОЕБС-а, који је понудио перспективу тренутне ситуације на терену и напоменуо да је Белорусија заинтересована за конструктиван ангажман с међународном заједницом.

Председнику Џорџу Церетелију (Грузија) и генералном секретару Роберту Монтели придружили су се председник Одбора ПС за политичка питања и безбедност Ричард Хадсон (САД), као и председавајући, заменик председника и известилац Одбора за демократију, Људска права и хуманитарна питања - Кириакос Хађијани (Кипар), Михаел Линк (Немачка) и Кари Хенриксен (Норвешка).

Такође је на састанку учествовао и Дитмир Бушати (Албанија), који је служио као шеф мисије за посматрање избора ОЕБС-а у Белорусији 2019. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)