ОБЈАВЉЕНИ САТЕЛИТСКИ СНИМЦИ ТАЈНЕ КИНЕСКЕ БАЗЕ: Нуклеарне подморнице скривене у мрежи пећина испод спорног острва (ФОТО)

Новости онлине

20. 08. 2020. у 21:18

ОБЈАВЉЕНИ САТЕЛИТСКИ СНИМЦИ ТАЈНЕ КИНЕСКЕ БАЗЕ: Нуклеарне подморнице скривене у мрежи пећина испод спорног острва (ФОТО)

Фото: ЕПА

НА ИНТЕРНЕТУ се појавио сателитски снимак тајне морнаричке базе Јулин на острву Хајнан, на којој се налазе кинеске нуклеарне подморнице.

На сателитској фотографији се види да једна од подморница улази у базу. ​Тренутно се не може прецизирати која тачно подморница је фотографисана, иако лист претпоставља да би могла да буде у питању подморница „Шан“ пројекта 093.

Такође се истиче да су остала пристаништа Јулина била празна у време када је фотографија настала.

Подморнице које је требало да се налазе тамо се тренутно налазе на војној вежби коју изводи Кина, или су скривене у мрежи подводних пећина.

Подсетимо, амерички часопис „Нешенал интерест“ набројао је пет најмоћнијих ратних морнарица. На другом месту нашла се кинеска морнарица.

Развој кинеске флоте омогућен је захваљујући расту економије земље, који је довео до десетоструког повећања одбрамбеног буџета од 1989. године, напомиње лист. Кина тренутно има један носач авиона, три десантна трансфера, 25 разарача, 42 фрегате, осам нуклеарних и око 50 конвенционалних подморница.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)