БИВШИ АДВОКАТ ФБИ: Фалсификовали смо документа о „Трамповој завери са Русијом”

Новости онлине

19. 08. 2020. у 23:21

БИВШИ АДВОКАТ ФБИ: Фалсификовали смо документа о „Трамповој завери са Русијом”

Фото: АП

БИВШИ адвокат Федералног истражног бироа (ФБИ) Кевин Клајнсмит признао је да је фалсификовао документа о случају против окружења америчког председника Доналда Трампа, саопштио је телевизијски канал „Фокс њуз“.

Пресуда ће бити објављена 10. децембра.

Генерални испектор Министарства правде оптужио је Клајнсмита за фалсификовање и-мејла у вези са бившим сарадником штаба Картера Пејџа. Са своје стране, Клајнсмит је изјавио да Пејџ није сарађивао са обавештајним службама земље, када је у ствари у прошлости давао информације Централној обавештајној агенцији. На основу те изјаве, Министарство правде је одобрило праћење Пејџа са налогом који је издао тајни суд.

Републиканци из Сената истражују околности праћења Пејџа и других бивших сарадника Трамповог штаба. Праћење је вршено у оквиру истраге гласина о Трамповим „руским везама“, чије су постојање Бела кућа и Кремљ негирали, а специјални тужилац Роберт Мулер није потврдио након двогодишње истраге.

Он је поднео кривичну пријаву против бројних Трампових бивших сарадника и пријатеља, али се оптужбе се нису тицале наводне „завере с Русијом“. Против Пејџа нису биле подигнуте оптужнице.

Случај Клајнсмита је први кривични случај након што је је извештај генералног инспектора критиковао ФБИ због метода вођења „истраге о Русији“.

ДОКАЗ О ЛОВУ НА ВЕШТИЦЕ?

Амерички председник Доналд Трaмп дуго је тврдио да су истраге о руском утицају и надзор његове кампање политички мотивисани, а истрагу је назвао „ловом на вештице“. Међутим, није сигурно да ће Клајнсмитова кривица, уколико се то догоди, подупрети његове оптужбе. Према „Њујорк тајмсу“, тужиоци не намеравају да саопште да су поступци бившег адвоката ФБИ-ја део плана у већој завери.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Mišo Peć

19.08.2020. 23:35

Duboka država u Americi je radila sve da naudi nikom drugom do svom predsedniku a šta su sve tek spremni da urade da bi naudili primera radi:Srbiji,Kini,Rusiji,Belorusiji i svima onima koji im ne odgovaraju.

MiR

23.08.2020. 13:24

Zasto o ovome ne bruji ceo svet?? Zapadnjaci "demokrae" od Amerike do granica Rusije su, naravno, zainteresovani da ovo priznanje i cinjenice gurnu pod tepih, alu zasto ostali svet ne pise o ovome svaki dan??? Ovo treba da bude udarna vest u svim medijima SVAKI DAN!