ТИХАНОВСКА СПРЕМА НАЦИОНАЛНУ КАТАСТРОФУ: Колико би Белорусију коштао раскид савеза са Русијом?

Novosti online

19. 08. 2020. у 16:32

ТИХАНОВСКА СПРЕМА НАЦИОНАЛНУ КАТАСТРОФУ: Колико би Белорусију коштао раскид савеза са Русијом?

Фото: ЕПА

БЕЛОРУСИЈА би изгубила 25 процената бруто домаћег производа ако би изашла из савеза са Русијом, изјавио је у интервјуу државној новинској агенцији Белта помоћник председника Белорусије Валериј Бељски.

- Претпоставимо да се у држави реализују обећања која је дала Светлана Тихановска. На пример: „Сматрам, да Белорусији није потребна Савезна Држава“. Могућ закључак би био губитак позиције на руском тржишту и моментални прелазак на цене нафте и гаса које важе за иностранство. Кооперација са Русијом чини више од 50 процената бруто домаће производње, скоро половина те цифре би била отписана са нашег рачуна - рекао је Бељски.

Већина белоруских приватних компанија ће наставити да ради на новим тржиштима, саопштио је помоћник председника државе Валериј Бељски.

- Штрајк као форму политичког протеста су изабрали радници државних компанија, којима, према одлуци председника, пружа помоћ. Већина приватних компанија наставља рад, држећи се нових тржишта, која су изгубила конкуренте у периоду вируса корона - изјавио је он.

Више од 150 полицајаца је било рањено током протеста после председничких избора у Белорусији, саопштио је Бељски.

Протести су окупили најактивнији део друштва, али нема потребе да се процењује њихов број.

- Многи сада говоре: „Погледајте, на митинзима за промене је већина људи“. Када су били мирни протести и нико им се није супротставио према проценама демонстраната било их је око 200.000 људи, што је три процента. Према информацијама званичника на протестима је било 40.000 демонстраната - наводи Бељски.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

neko iz mase

19.08.2020. 17:05

Када им дође прави газда, неће бити штрајкова, јер ће синдикати бити забрањени а напуштање радног места биће санкционисано - моменталним отказом.

artiljerac

19.08.2020. 23:30

@Pedja - кад уђете на сајт горепоменуте Госпође нећете наћи НИШТА.Само испразне флоскуле о демократији.И да,врло важно,борба против СОВЈЕТСКОГ САВЕЗА.Нису јој објаснили да СССР не постоји већ 30 година.

Laki

20.08.2020. 00:07

Gospoda koja je osvojila 8% na izborima i pobegla u Litvaniju. Kako mi ovo Lici na dasavanja u Venecueli i onog nesretnog Guaida koji je sebe na ulici proglasio za predsednika. Lukasenko ...vstupaj.. gazi tenkom i posle šmrk

SSS

20.08.2020. 22:45

Jesu zadrzali malo od komunizma, ali imaju veoma nisku stopu nezaposlenosti ispod 3%, takodje i stopa kriminaliteta veoma niska, prosecna plata 600 dolara, a dizel 0,60 evra ili ti 70 dinara, cene u prodavnicama nize nego kod nas. U Minsku siroki bulevari sa po 4-5 traka u jednom smeru i najsavremenija arhitektura. A sto se tice automobila posle Nemacke nisam video vise skupljih na jednom mestu, a najvise se voze dzipovi i suvovi. Ne znam sta ce im ovo.