ХРВАТСКА У ТУРИСТИЧКОМ РАТУ: Туристи буквално беже, а ово су разлози

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

19. 08. 2020. у 09:30

ХРВАТСКА У ТУРИСТИЧКОМ РАТУ: Туристи буквално беже, а ово су разлози

Фото Илустрација Depositphotos

НАКОН што је Аустрија увела строге мере на граници и ставила Хрватску на црвену листу, туристи беже из Хрватске, а у приправности су и Словенци који очекују исте мере до краја недеље.

Зрће, мека за учеснике забава на Пагу је опустела, отказују се бројне резервације у Опатији, Ровињу, Пули, Умагу, а нових готово да нема. Очекује се шта ће да одлуче Немци, а дипломатским путем воде се разговори да се нађе неко решење како би немачки туристи могли и даље да долазе на Јадран.

Севају искре и између Хрватске и Аустрије, јер је званични Загреб крајње незадовољан одлуком Курцове владе да сви Аустријанци који долазе из Хрватске морају бити одмах тестирани на корону. Стварају се на граници велике гужве, јер се тестирање ради на лицу места, а наводно се не признају тестови који су урађени у Хрватској. Туристи из Аустрије боје се и да ће изгубити радна места ако морају у карантин и не дођу на посао, па многи одустају од наставка летовања које су унапред платили.

- Долази скијашка сезона, Аустријанци. Како ви са нама, тако можемо и ми са вама - поруке су које се чују из Хрватске, а очито је пукла и љубав политичара из две земље, јер Хрвати криве Аустријанце да бране својим грађанима боравак на Јадрану како би новац оставили на аустријским језерима.

ЗАБРАЊЕН УЛАЗ

ЈЕДАН угоститељ из Граца први је реаговао на чињеницу да су готово свакодневно једна трећина новозаражених у Аустрији повратници са одмора у Хрватској, па је испред свог ресторана поставио знак на којем пише "забрањен улаз за повратнике из Хрватске". Тврди да су гости позитивно реаговали на текст испред кафане.

Вирус се и даље шири по хрватским туристичким местима, а неки локални епидемиолози упорно тврде да се подаци фризирају. Званично се из Националног штаба цивилне заштите поручује да ће број заражених наредних дана падати, али истовремено загребачки "Национал" објављује причу да је Нина Бадрић певала на корона партију и уместо да је након тога отишла у самоизолацију, сликала се са министром здравства Вилијем Берошем.

СРБИ ИСТРАЈАВАЈУ

БРОЈНИ туристи из Србије који летују на Брионима остају и даље, без обзира на панику која је завладала на Јадрану. Паркиралиште у Фажани и даље је пуно регистрација из Србије, а туристи на "Титовом острву" ни не помишљају на превремени одлазак.

Највише је заражених у Далмацији, али се вирус шири и Истром, где је до сада била најбоља ситуација. Опустео је и Дубровник, који ионако овог лета није био добро посећен, а туристи беже и са острва на којима до сада и није било короне.

Оштрије мере у Хрватској најављене су за септембар, чим престане пуна сезона, па се разматра и ношење маске на свим јавним местима. Ових дана биће донета и одлука хоће ли ученици следеће школске године учити у школама или код куће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Jelena

19.08.2020. 11:39

@Milos - Radim u hotelu, u jednom od skijaških centara u Austriji. Hrvati dolaze u velikom broju. U mesecu februaru čine osamdeset odsto od ukupnog broja gostiju u našem hotelu, iako tada nisu školski raspusti u Hr.

Joja

19.08.2020. 11:55

Max Mislim da I tebi ne ide matematika, broj se krece 40 do 50 hiljada...s tim da dosta Hrvata radi u Austriji... Bilo kako bilo bice vam kako kazu Nemci I Austrijanci, ipak smo mi Balkan I ako pogledas u zadnjih 100 god uvek bude kako oni kazu a sloziseces se da nisu nista pametniji od nas,cak naprotiv

Mile

19.08.2020. 12:31

Све из НДХ у карантин 21 дан. Друго ништа немам да кажем, осим да мало пишем ћирилицом и тиме нервирам хрвате. Боц. :-)