ПОЧЕТАК ШКОЛЕ У НЕМАЧКОЈ: Маске и у учионици, 10 "нормалних" минута

Танјуг

18. 08. 2020. у 22:35

ПОЧЕТАК ШКОЛЕ У НЕМАЧКОЈ: Маске и у учионици, 10 нормалних минута

Фото: ВН

ПОСЛЕ више месеци наставе од куће и летње паузе, ђаци виших разреда у немачкој савезној покрајини Северна Рајна-Вестфалија вратили су се у школске клупе уз примену мере обавезног ношења маски током наставе.

Екипа "Дојче велеа" (DW) обишла је школу у Бону у Северној Рајни-Вестфалији како би проверила како примена ове мере изгледа у пракси.

Наставник математике и физичког васпитања Стефан Гроте подржава ову меру и каже да је боље решење од продужетка онлајн наставе и додаје да понекад има проблем да препозна ученике, али не због маски већ због њихових нових летњих фризура.

Када су у питању реакције ђака на нову меру, неки међу њима кажу да је "у реду носити маске", а откривају и да је повремено благо померају са лица без скидања. Један дечак је нагласио да због маски не може да схвати да ли му другари говоре нешто "иронично или не".

На недостатак невербалне комуникације приликом ношења маски упозоравали су и стручњаци, преноси DW портал зена.блиц.рс.

Једна девојчица је напоменула да "није фер" што се у њеној школи носе маске, а што се у неким другим можда неће примењивати оваква мера.

Покрајине у Немачкој иначе самостално одлучују о организацији нове школске године уз јединствени циљ смањења ширења заразе. А мера о обавезним маскама у школи у Северној Рајни-Вестфалији уведена је због пораста броја заражених.

Ђаци маске скидају када одлазе на ужину за коју имају десет минута и коју једу на отвореном што им веома прија.

Мера ношења маски у школама у Северној Рајни-Вестфалији биће на снази до краја августа, а ускоро се очекује да настава почне и у осталим савезним покрајинама.

С друге стране, у Мекленбургу-Предњој Померанији у којој је најмањи број заражених у земљи, школска година је већ почела, али тамо важе мало другачија правила, пише DW.

У 563 школе, 152.700 ученица и ученика, од понедељка до петка би требало да имају "нормалну" школску наставу, најмање четири или пет часова дневно. Поново су дозвољени чак и часови музичког и физичког.

Строга хигијенска правила у школама, која важе у читавој земљи, требало би да спрече ширење пандемије. Забрањено је поздрављање при којем долази до контакта кожом. Додиривати лице рукама би требало избегавати. Учионице треба да се проветравају после сваког часа. Гелендери на степеницама не смеју да се додирују - и наравно важно је прати руке! Средства за дезинфекцију би требало користити само у посебним случајевима - не прскањем, већ додавањем у воду за чишћење. Ношење маски није обавезно. Наставно особље може бесплатно да се тестира на корона-вирус.

Ново је и то да ће долазак и боравак у школи морати другачије да се организује. На пример, пети и шести разреди би требало да формирају неку врсту јединице која може да броји и до неколико стотина ученика. Међу јединицима не би смело да буде контаката - али унутар њих неће важити правила о одстојању.

Како би се то осигурало, време почетка наставе неће бити исто за све. Сваки разред ће имати своје просторе у школским двориштима, гардероби и кантини. План је да, ако до заразе дође, само један разред мора да иде у карантин, док би други наставили да иду у школу.

Такво строго одвајање разреда у школама препоручио је Институт "Роберт Кох" (РКИ) као највиши здравствени орган у земљи. Сада је важно да се разреди одрже у целини, каже председник РКИ Лотар Вилер. Тиме би се смањио ризик од инфекције и лакше би могао да се утврди ланац заразе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)