ХЕРОЈ КОЈИ ЈЕ ОСТАО ЗАБОРАВЉЕН: Пре пет година Исламска држава је одсекла главу др ал-Асаду - чувару Палмире (ФОТО)

Новости онлине

18. 08. 2020. у 16:56

НА данашњи дан пре пет година убијен је др Калед ал Асад, стручњак светског гласа који је бескомпромисно бранио историјско наслеђе у Палмири од џихадиста Исламске државе. Његово јунаштво је остало углавном непознато на Западу, али је дужност сваког од нас да се сећа овог великог човека, који није бранио само сиријску, већ светску културну баштину.

ХЕРОЈ КОЈИ ЈЕ ОСТАО ЗАБОРАВЉЕН: Пре пет година Исламска држава је одсекла главу др ал-Асаду - чувару Палмире (ФОТО)

Фото: Твитер

У мају 2015. године, када су Тадмур и древни град Палмиру заузели терористи Исламске државе, управо др ал-Асад је био заслужан за евакуацију градског музеја.

Том одлуком је свесно жртвовао свој живот да би сачувао историјско благо Палмире. Исламисти су га мучили је у покушају да га натерају да открије локацију древних артефаката које је сакрио, али није попустио, уз речи: "Рођен сам овде и умрећу овде."

Исламисти су му одсекли главу у Тадмуру 18. августа 2015, у 83. години живота.

Плакат који су терористи окачили на његово тело је набрајао наводне злочине Ал-Асада: да је био "отпадник", да је представљао Сирију на "неверничким конференцијама", да је служио као "директор идолопоклонства" у Палмири, да је посетио "јеретички Иран" и одржавао комуникацију са својим братом који је оперативац сиријских безбедносних служби.

Живот је изгубио и његов син Валид, који га је наследио 2003. године на месту чувара Палмире. Обојицу их је притворила Исламска држава у августу 2015. године, а судбина његовог сина још није позната.

Др ал-Асад је рођен у Палмири 1932. године, и дипломирао је историју на Универзитету у Дамаску.

Током своје каријере бавио се ископавањима и рестаурацијом Палмире. Он је постао главни чувар тог археолошког локалитета 1963. године, и водио је сопствене експедиције које су биле усредсређене на бедеме Палмире касног трећег века. Сарађивао је са америчким, пољским, немачким, француским и швајцарским археолошким мисијама. Његово достигнуће је уписивање Палмире на листу Светске баштине УНЕСКО-а. Такође је одлично говорио арамејски и редовно је преводио текстове са тог древног језика.

Био је отац једанаестеро деце: шест синова и пет кћери, од којих је једна добила име Зенобија по познатој краљици античког краљевства Палмира.

Придружио се сиријској Баат партији 1954. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)