ЛУКАШЕНКО ТРАЖИ СЛАМКУ СПАСА У ФАБРИКАМА: Белоруски председник усред демонстрација кренуо у обилазак великих фирми

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

17. 08. 2020. у 23:57

НОВИ-стари председник Белорусије, Александар Лукашенко кренуо је јуче у обилазак великих државних фабрика како би тамо добио подршку и сачувао председничку функцију.

ЛУКАШЕНКО ТРАЖИ СЛАМКУ СПАСА У ФАБРИКАМА: Белоруски председник усред демонстрација кренуо у обилазак великих фирми

Танјуг

Кренуо је од фабрике вучних возила у коју је стигао хеликоптером. Минулих дана у Белорусији су се протести са улица прелили и у велике фабрике. Зато је Лукашенко одлучио да поразговара са радницима и одговори на сва њихова питања. Током посете изјавио да се већ ради на промени устава која би омогућила прерасподелу власти. Oн је најавио да могу бити одржани нови избори ако се усвоји нови устав на референдуму: - Морамо да усвојимо нови устав. Он мора бити усвојен на референдуму, јер смо и у прошлости усвајали устав земље путем референдума. А, ако желите парламентарне, председничке и локалне изборе могу бити одржани у складу са новим уставом".

Изразио је спремност да одустане од неких овлашћења, али како је рекао, "не под притиском улице".

Лукашенко је упозорио да ако се попусти притиску за пола године неће бити великих фабрика као што су заводи који производе аутомобиле, аутобусе, теретна возила. Од тога хоће ли Лукашенко добити подршку у фабрикама добрим делом зависи и његова политичка судбина.

Танјуг

Зашто Лукашенко очекује подршку радника сасвим је лако објаснити. У фабрикама које су у власништву државе или које имају контролне пакете акција, ради око 70 одсто запослених у Белорусији. Лукашенков адут је што није дозволио лоповску приватизацију и то што је захваљујући њему, много људи сачувало радна места. Али, тачно је и да један број фабрика направљених још у совјетско време, није модернизован.

ЛУКАШЕНКО НЕПОЖЕЉАН У ЕУ

Водеће политичке странке Европског парламента су у заједничкој изјави прогласиле председника Белорусије Александра Лукасенка за непожељног, персона нон грата, и позвале на одржавање нових, "слободних" избора у тој земљи. Лукашенко je изјавио је јуче да га је у недељу позвала немачка канцеларка Ангела Меркел у јеку протеста и штрајкова који потресају Белорусију, али није прецизирао шта је био садржај њиховог разговора, известила је агенција Интерфакс.

Mеђутим, портпарол немачке владе синоћ је саопштио да Меркелова није разговарала са Лукашенком од 9. августа, на дан избора.

Лукашенко је подсетио раднике да је тај "лоши председник" како га сада називају опозиционари, задржао запослене и није дозволио да се радницима дају откази. Неоспорно је да је у Белорусији ниска незапосленост. Сви имају бесплатно здравствено осигурање. Школавање је бесплатно. Поређења ради, после распада СССР-а у многим фабрикама у бившим совјетским републикама где је обављена приватизација, нови власници су рапидно смањивали број запослених и укидали све повластице.

Лукашенко је у праву кад каже да ако белоруске фабрике и пољопривреда изгубе руско тржиште доћи ће им црни дани, јер на западу њихова роба није ни конкурентна ни потребна. Иначе, у Белорусији је мали и средњи бизнис у приватном власништву, а велике фабрике су државне.

Али и поред јучерашњег убеђивања Лукашенка, хиљаде фабричких радника изашло је јуче на улице, заједно са запосленима на државној телевизији, како би извршили притисак на председника да поднесе оставку. Око 5.000 радника из фабрике тракторских гума, коју је јуче посетио Лукашенко, изашло је на улице Минска тражећи од њега да преда власт.

Интересантно је да опозиција нема свог лидера јер је Светлана Тихановска, напустила земљу и налази се у Литванији. Она је из емиграције поручила да је спремна да буде национални лидер, мада је пре недељу дана у видео-обраћању казала да је схватила да је преценила своје снаге и да је она ипак "слаба жена".

Танјуг

Очигледно је сада, гледајући масовне демонстрације у Минску, Тихановска брзо сазрела. Две ствари су сасвим јасне: прва, Лукашенко је изгубио медијску битку и после бруталне туче специјалаца са демонстрантима, против њега је устао велики број младих људи. И друга, без обзира на то што формално опозиција нема лидера, она је доста добро организована и директиве стижу из суседне Пољске и Литваније, где се налазе штабови одакле се режирају протести. Тамо су и медијски центри који дистрибуирају и финансирају видео-материјал, фотографије и разне вести али и плакате и заставе у циљу рушења "вечног Лукашенка".

ТРАМП: СТРАШНА СИТУАЦИЈА

ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп оценио је да је ситуација у Белорусији "страшна". Он каже да Вашингтон пажљиво прати дешавања у тој земљи. То је први коментар председника САД о ситуацији у Белорусији.

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је на национални дијалог, а ЕУ ће одржати сутра ванредни онлајн састанак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

milankukic

18.08.2020. 08:02

vec viđeno gde god zapadne sile umesaju prste tu nije dobro to je bilo i kod nas uveli sankcije pa polako srusili Milosevica tako i u ukrajini ali belorusija ima rusiju koja ih pomaze dosta je mesanja zapadnih kriminalaca