ЗБРКА У БЕЛОРУСИЈИ НИЈЕ СЛУЧАЈНА! Лукашенко одржао историјски говор, открио шта је његов наредни корак

Новости онлине

17. 08. 2020. у 16:04

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко рекао је да се ради на трећој верзији обновљеног Устава, и да је спреман да преда своја овлашћења након усвајања Устава на референдуму.

ЗБРКА У БЕЛОРУСИЈИ НИЈЕ СЛУЧАЈНА! Лукашенко одржао историјски говор, открио шта је његов наредни корак

Фото: Танјуг/AP Photo/Dmitri Lovetsky

- Треба нам нови Устав. Предложили су ми две верзије. Одбацио сам их јер се мало разликују од актуелне. Ради се на трећој верзији. Дођите, седите, и радићемо на Уставу - рекао је белоруски лидер и додао да неће напустити дужност под притиском. 

Он је додао да власт у Белорусији никада неће пасти и, иако су неки људи стекли утисак да је већ „пала“ и да уопште не постоји, треба да се стрпе.

- Они (противници актуелне власти у Белорусији) су људе затровали друштвеним мрежама. И неки су стекли утисак да је готово – власт је пала, нема власти. Власт никада неће пасти. Ви ме познајете. А с њима ћемо изаћи на крај. Просто се треба стрпети - поручио је Лукашенко.

Он је додао да ако Белоруси „униште“ њега, свог првог председника, учиниће исто и са осталима.

- Ја нисам вечан. Али ако уништите свог првог председника, уништаваћете, као у суседним земљама, и све остале. Белоруси не треба да то чине - поручио је Лукашенко.

Лукашенко је рекао да „није светац“, да је по карактеру груб, али да у супротном „не би било земље“.

- Да, ја нисам светац. Ви познајете моју грубост. Да није било грубости, не би било земље, ви то знате. Такође добро знате да ја вашу децу нећу увредити и да земљу нећу никоме дати. То је главно - истакао је он, преноси државна агенција „Белта“.

Лукашенко је додао да руски председник Владимир Путин и он деле исто мишљење – збрка око Белорусије није случајна. Он је истакао да су нереди у Белорусији испровоцирани тако да власт усмери своју војску на дешавања у унутрашњости. 

Александар Лукашенко / Фото Танјуга-АП

- Ко данас може гарантовати да су те снаге које се приближавају споља према нама равнодушне? Не, Путин и ја смо истог мишљења да цела ова збрка није узалудна - истакао је он.

Он је додао да ако Белоруси изађу на улице власт ће то истрпети, али ако крену да „ломе“, власт ће одговорити.

- Данас не треба мислити телефоном ајфоном, него мозговима. Мислите! Пренесите свима да нико никога неће наговарати. То је све. Дошло је до те границе, и ако је пређете – нека вам је Бог у помоћ. Ако изађете на улице, ми ћемо истрпети, али ако кренете да ломите – одговараћете за то - упозорио је Лукашенко.

Лукашенко је позвао демонстранте да не провоцирају полицију.

- На провокације ћемо одговарати на одговарајући начин. Умирите се. Схватите, војник вам неће опростити када га тучете по леђима из аутомобила. Молио сам пре ових догађаја – не провоцирајте. Они ће штитити своје породице, на које се данас врши притисак преко друштвених мрежа - рекао је Лукашенко. Он је такође скренуо пажњу на то да многи ухапшени учесници демонстрација циљано планирали и предузимали такве акције, и то још на дан избора, пре затварања свих гласачких места.

Како је рекао Лукашенко, многи од њих су били у алкохолисаном стању или под дејством наркотика.

Приликом посете фабрике МЗКТ у Минску јутрос, Лукашенко је изјавио да су избору у републици прошли нормално, а да 80 одсто гласова бирача не може бити фалсификовано.

- Знам, разумем шта се дешава. Ви сте радници. Ви мене такође знате. Увек сте подржавали председника, то знам. Ево и нека нисте сви. Али запамтите, мушки ћу вам рећи: најстрашнија ствар у животу је издаја. Не желим да вас прекорим да сте некога издали. Ја добро знам шта се дешава - рекао је Лукашенко.

Такође је позвао запослене у предзећу да наставе да раде.

- Све сам преживео. Преживећу и ово. Али сада мислите о себи. Ево ја сам, на пример, отишао (са власти). Шта сута, јесте ли мислити о томе. Молим вас, не уништавајте своје предзеће, да би имали плату. Лукашенко ће сутра отићи, али ви ћете овде остати - поручио је председник радницима.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)