ПРВИ ПУТ ОД ПАДА КОМУНИЗИМА: Пољска економија у рецесији

Танјуг

17. 08. 2020. у 08:20

ПРВИ ПУТ ОД ПАДА КОМУНИЗИМА: Пољска економија у рецесији

Пољски парламент / Фото Танјуг-АП

Пољска, највећа економија међу чланицама ЕУ из средње и источне Европе, према првој процени пољских статистичара, нашла се у првој кризи од пада комунизма на прелазу 1980-их и 1990-их.

Након 0,4 посто тромесечног пада у првом кварталу, пољски БДП смањио се за 8,9 посто у другом тромесечју.

Пољска која има готово 38 милиона становника, сматра се једном од најбрже растућих економија у ЕУ и једним од њених економских мотора, а избегла је рецесију у последњој великој финансијској и економској кризи пре 10 година, преноси Индикатор.ба.

Релативно велико домаће тржиште, либерална економска политика, милијарде евра кохезијског финансирања и ефекти затварања још значајног развојног јаза иза просека ЕУ покрећу пољску економију, али корона криза зауставила је овај позитивни тренд.

Два узастопна тромесечја с падом БДП-а знаци да се Пољска нашла у првој рецесији од преласка из комунизма у демократију и тржишну економију. У годишњем поређењу, БДП је у другом кварталу ове године смањен за 7,9 посто, након што је у прва три месеца био 1,7 посто виши.

Прошле године, Пољска је забележила 4,1 посто економског раста, у односу на 5,3 одсто годину раније.

Према аналитичарима, очекује се да ће се економија опоравити у наредним кварталима, али се предвиђа да се БДП смањи за 3,4 посто ове године, према владиним прогнозама. За наредну годину, Европска комисија прогнозира раст од 4,1 одсто у тој земљи.

Од иначе нормално растућих економија у средњој и источној Европи, Чешка, Словачка, Мађарска, Летонија и Литванија нашле су се у рецесији у другом тромесечју.

За сада су је Румунија и Бугарска избегле због минималног раста у прва три месеца године, док за Естонију нису доступни подаци. Словеначки подаци биће познати крајем месеца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Sale

17.08.2020. 08:39

Jel pamtite recesiju iz 2008-09? Kad su svima po Evropi padale privrede zbog američkih mahinacija koje prešle okean, jedna jedina država je imala rast od 4%. Tada su dva brata, nacionalisti, jedan predsednik a jedan premijer, pozvali zapadne kompanije i banke kod sebe i rekli im da ako samo jedan zlot pođe van države da puni zapadne rupe, sutradan je ta kompanija nacionalizovana. Slučajno, kroz neko vreme, jedan od braće poginuo u avionskoj nesreći, a preživeli brat počeo da peva pro-zapadne i uglavnom pro-američke pesme. Sad svako nek razume šta hoće.