КАКО СУ РУСИ ТАКО БРЗО НАПРАВИЛИ ВАКЦИНУ: Имали смо “ракету” само смо јој додали “бојеву главу”

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

16. 08. 2020. у 12:11

КАКО СУ РУСИ ТАКО БРЗО НАПРАВИЛИ ВАКЦИНУ: Имали смо “ракету” само смо јој додали “бојеву главу”

ФОТО: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

ТРЕЋА, последња етапа испитивања руске вакцине против корона вируса почеће најкасније кроз десет дана.

Истраживање ће се обавити у московском региону и обухватиће више десетина хиљада грађана. То је потврдио директор Националног истраживачког центра епидемиологије и микробиологије "Николаја Гамалеја" академик Александар Гинзбург.

Бука које је направлена на Западу око руске вакцине "Гам-КОВИД-Вак" којој су дали комерцијални назив "Спутњик 5" била је управо због тога што је Министарство здравља Русије регистровало ту вакцину а да није обављена трећа најмасовнија фаза истраживања у којој се треба доказати њена безопасност и ефикасност.

Кад Руси заврше и ту фазу истраживања онда им се више не може приговарати да су убрзали регистрацију како би претекли западне компаније које такође раде на својим вакцинама.

У понедељак ће центар "Николаја Гамалеја" представити прву верзију протокола истраживања после регистрације вакцине. Да би се утврдио тај документ Министарству здравља РФ је потребно највише седам дана и затим ће почети трећа фаза масовног истраживања.

Академик Александар Гинзбург је објаснио да ће трећа фаза испитивања почети у московском региону зато што постоји комплектна инфраструктура да се добро обави тај посао.

Кад је председник Путин 11. августа саопштио да је Русија регистровала своју вакцину против ковида-19 објашњено је да је она направљена брзо јер је постојала основа која је годинама рађена за вакцину против вируса "Сарс". Академик Гинзбург је сликовито објашњава да је Русија имала "ракету" а сада је само направљена бојева глава од мртвих делова короне који у човековом организму требају да стимулишу прављење антитела.

У центру "Николаја Гамалеја" тврде да ће њихова вакцина створити код људи имунитет на две године.

Александар Гинзбург

Александар Гинзбург

Љутња западних компанија је још боље разумљива кад се зна да ће руска вакцина бити знатно јефтинија него њихова. Две дозе вакцине произведене у Русији продаваће се заинтересованим земљама за десет долара. Због тога ће после завршетка треће фазе истраживања ако се покаже да је ефикасна и безопасна многе земље хтети да купују готове руске вакцине или лиценцу како би могли код себе да је производе.

Бразил који је сада по броју заражених на другом месту у свету већ се "кандидовао" да купи руску вакцину. До сада се Русији са таквимм захтевом обратило више од 20 земаља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)