„НОВОСТИ” ИСТРАЖУЈУ – ЗАВАДИО ИХ ГАС: Због "Северног тока 2" Руси и Немци савезници против САД!

Бранко Влаховић, дописник "Новости" из Москве

16. 08. 2020. у 12:00

НИ највећи песимисти међу међународним аналитичарима до пре неколико година нису могли да замисле да је могуће да у великом гасном рату савезници буду Русија и Немачка против моћне Америке.

„НОВОСТИ” ИСТРАЖУЈУ – ЗАВАДИО ИХ ГАС: Због Северног тока 2 Руси и Немци савезници против САД!

Фото: АП

До сада су скоро све земље западне Европе настојале да се не замере Вашингтону како им Доналд Трамп не би запретио санкцијама. Али, мењају се времена па економске рачунице стварају и нова савезништва.

Против америчких санкција за компаније које учествују у градњи "Северног тока 2" изјасниле су се ове недеље чак 24 земље чланице ЕУ. Оне сматрају да се европска политика мора водити у Европи, а не на другом континенту. Те европске земље су протестовале што се Американци, кршећи међународно право, противе завршетку "Северног тока 2". Само се те чланице ЕУ нису придружиле критици САД. Иако се у саопштењу не каже које су, наравно да је на страни САД најгласнија Пољска. Крајем јула амерички Конгрес је одобрио санкције против свих власника бродова који ће бити коришћени за завршетак овог гасовода.

Санкције се односе и на осигуравајућа друштва.Терајући рационалне и штедљиве Немце да купују скупи амерички гас Трамп их је натерао да стану на страну Русије која жели да заједно са партнерима заврши преосталих стотинак километара гасовода "Северни ток 2". Минуле недеље у Москви је боравио немачки министар спољних послова Хајко Мас, који је са својим колегом и домаћином Сергејом Лавровом управо разговарао о томе да се тај гасовод заврши без обзира на незадовољство Вашингтона.

- Американцима сам казао да нас нико не може да натера да купујемо његов скупљи гас - рекао је, отворено, пред новинарима немачки министар Мас.

Сергеј Лавров је додао да Русија цени став Берлина и принципијелну подршку том, како је истакао, искључиво комерцијалном пројекту који ће ојачати енергетску безбедност Европе.

Рат на светском тржишту "плавог горива" се све више захуктава

Тај пројект осим Пољске, Украјине и прибалтичких држава подржавају друге европске земље, јер им је руски гас знатно јефтинији од оног који им нуди Америка. Наравно да Немци и они који се не "умиљавају" Америци воде рачуна о својим економским интересима.

Американци већ годинама праве притисак на европске земље да не дозволе Русима да праве нове гасоводе. Први пут је то било када су натерали Бугаре да у последњи час одустану од "Јужног тока". А затим су одлучили да зауставе градњу "Северног тока 2". Причали су, оцењивали су стручњаци, "бајке да то чине да би заштитили економске интересе Украјине" чији гасовод губи на важности, а та земља је на транзиту зарађивала око три милијарде долара годишње. У суштини главни разлог је била жеља Американаца да се у Европи продаје њихов гас.

Фото: АП

Лавров и Мас, недавно у Москви

ТАКО је 2019. Америка запретила санкцијама компанијама које су биле ангажоване на градњи "Северног тока 2" па је швајцарска фирма Allseas повукла своје бродове за постављање цеви на морско дно на Балтику.

Видевши да их то доводи у инфериорни полажај, Немци су дигли глас упозоравајући Американце да је "Северни ток 2" чисти економски пројект. Све чешће водећи немачки листови пишу о том проблему, а бивши министар заштите човекове околине Немачке Јурген Тритин је у листу "Зидојче цајтунг" назвао амерички притисак "објавом економског рата".

У септембру почиње постављање цеви на последњој деоници трасе

- Америчке претње немачким компанијама су мешање у суверенитет Немачке и ЕУ - изјавио је Тритин, отворено рекавши да се мора одговорити на ту америчку агресивност.

А три америчка сенатора су послала писмо руководству луке немачког града Засниц, у којем прете да ће, ако се не заустави градња "Северног тока 2" доживети "финансијски распад".

Завршетак "Северног тока 2" био је заустављен у децембру 2019, а у јануару 2020. руски председник Владимир Путин је изјавио да ће га Руси сами завршити својим снагама, додуше неколико месеци касније.

ПОЧЕТКОМ августа ове године напокон је Данска дозволила наставак његове градње, Русији је дозвољено да може да користи бродове не само са тзв. динамичким позиционирањем, него и са сидром. Данци су једино инсистирали да им се да календар радова. Један од водећих аналитичара руског Фонда Националне енергетске безбедности Игор Јушков оптимистички каже "да ће се тај гасовод напокон направити". Руси ће сачекати да се оконча мрештење бакалара, које је иначе у јулу и августу, па би због тога би постављање цеви на задњој деоници требало да почне у септембру.

Фото: АП

"Северни ток 2" ће бити завршен јер је дозволу за радове дала и Данска

Рат на светском тржишту "плавог горива" се већ захуктао, па цене падају, гасни резервоари су препуни и наравно финансијски резултати произвођача гаса су све лошији. На простору западне Европе агресивно наступа Катар. Та земља убрзано купује специјалне танкере за транспорт течног гаса који затим нуди Европи. Иначе, Катар не скрива своје амбиције да буде међу лидерима у продаји гаса.

                           ЧИЊЕНИЦЕ

* ПРЕМА подацима ЕУ, 2019. Русија је задовољавала 40 одсто европске потрошње гаса, Норвешка око 30, а Алжир око 11 процената.

* У ПРВОМ кварталу ове године "Гаспром" је први пут имао губитак од 306 милијарди рубаља, а аналитичари ове компаније предвиђају да ће ове године имати пад продаје у Европи од 17 одсто.

 
"РАТ" СА ПОЉАЦИМА

ПОСЛЕ Украјине, Пољска је постала највећи противник руског "Гаспрома". Почетком године Пољаци су добили судски спор на арбитражи у Стокхолму, добивши компензацију од милијарду и по. Затим је Пољска демонстративно одбила да потпише уговор за куповину али и транзит руског гаса. На крају је Варшава повећала тарифу за транспорт руског гаса за 16,4 одсто за 2021. годину. После скоро 30 година рада пољска деоница гасовода "Јамал-Европа", престала је да ради крајем маја ове године. Додуше, брзо је прорадио али су настављени преговори око цене транзита.

Фото: АП

Трамп и Меркелова имају различита мишљења по питању "Северног тока 2"
 
РУСИ ГЛАВНИ "ИГРАЧИ"

У 2019 години ЕУ је највише гаса купила од Русије: 179,5 милијарди кубика. На другом месту је била Норвешка која је продала 115 милијарди кубика, затим Катар 29,5 милијарди кубика, Алжир 21,5 милијарду кубика и САД 17,5 милијарди кубика гаса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)