ИРАН УПОЗОРИО ЕМИРАТЕ: Чека вас опасна будућност

Новости онлајн

субота, 15. 08. 2020. у 18:55

ИРАН УПОЗОРИО ЕМИРАТЕ: Чека вас опасна будућност

Фото: Iranian Presidency Office via AP, File

НАКОН објављивања историјског споразума о успостављању дипломатских односа са Израелом, Иранска Револуционарна гарда упозорила је Уједињене Арапске Емирате.

Емирати су упозорени су да их чека "опасна будућност".

УАЕ су прва земља Залива која је потписала споразум и трећа арапска земља која је нормализовала односе с Израелом.

Иранска гарда је споразум означила "срамотним" и "ђаволском акцијом" коју су потписале САД, објављено је на њеном вебсајту, преноси АП.

Такође је наведено да ће споразум с Израелом уназадити амерички утицај на Блиском истоку и донети "опасну будућност" Влади Емирата.

И председник Ирана Хасан Рохани је осудио потез Емирата и у обраћању преко телевизије упозорио да је та земља направила "огромну грешку" постизањем споразума о нормализацији веза с Израелом.

Рохани је скренуо пажњу земљи Залива да не дозволи да се Израел има "упориште у региону".

Министар спољних послова Ирана Мухамед Зариф означио је, током посете Либану у петак, споразум болном издајом арапских и других земаља у региону.

Председник САД Доналд Трамп објавио је у четвртак да су се УАЕ и Израел договорили да успоставе пуне дипломатске односе у склопу споразума да се суспендују планови о анексији окупиране земље на којој Палестинци намеравају да оснују независну државу.

УАЕ су своју одлуку представили као начин за охрабрење мировних напора и скидање са дневног реда планирану израелску анексију делова Западне обале.

Међутим, премијер Израела Бењамин Нетанијаху је убрзо после објављивања споразума рекао да је пауза у анексији "привремена".

Трамп је представио споразум којем су посредовале САД као велико дипломатско достигнуће и рекао да очекује да тако поступе и друге арапске и муслиманске земље.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)