АМЕРИЧКИ ДЕБАКЛ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Одбијена резолуција против Ирана, Помпео побеснео због пораза Вашингтона

Новости онлине

15. 08. 2020. у 09:12

АМЕРИЧКИ ДЕБАКЛ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Одбијена резолуција против Ирана, Помпео побеснео због пораза Вашингтона

Фото: ЕПА

САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ Уједињених нација одбацио је резолуцију САД о продужењу тринаестогодишњег ембарга Ирану на увоз оружја, а ту одлуку оштро је осудио државни секретар Сједињених Америчких Држава Мајк Помпео.

Против резолуције у Савету безбедности гласали су Русија и Кина, док је 11 земаља било уздржано.

- Савет безбедности задужен за одржавање међународног мира и безбедности није успео да испуни основни циљ своје мисије. Одбацио је разумну резолуцију о продужењу тринаестогодишњег ембарга на оружје Ирану - рекао је он.

Помпео је оценио да су тиме УН утрле пут, како тврди, водећем светском државном спонзору тероризма да купује и продаје оружје без посебних ограничења, први пут након више од једне деценије, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Додаје се да је Савет безбедности одбацио директне апеле на продужење ембарга Ирану на увоз оружја који су стизали из бројних земаља на Блиском истоку, угрожених, како тврди Помпео, иранским насиљем.

Арапске државе и Израел снажно подржавају продужење ембарга, а према речима државног секретара САД, они знају да ће Иран проширити још већи хаос и разарање ако ембарго истекне, али Савет безбедности је одлучио да их игнорише.

Помоћник америчког председника за националну безбедност Роберт О`Брајан изјавио је да су САД претрпеле пораз у Савету безбедности покушавајући да продуже ембарго Ирану на увоз оружја.

- Ми смо данас претрпели пораз, али то још увек није крај“, рекао је он и додао да је одлука Француске, Велике Британије и Немачке да не подрже амерички предлог резолуције „разочаравајућа, али не и изненађујућа.

Истовремено, огласио се и стални представник Русије при међународним институцијама у Бечу Михаил Уљанов који је рекао да је Америка овим покушајем претрпела „дебакл“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)