У ВАКЦИНИ ЈЕ И НАУКА И ЗАРАДА! Половина руских лекара не жури са применом новог цепива против ковида 19

Б. ВЛАХОВИЋ - СТАЛНИ ДОПИСНИК ИЗ МОСКВЕ

субота, 15. 08. 2020. у 00:19

У ВАКЦИНИ ЈЕ И НАУКА И ЗАРАДА! Половина руских лекара не жури са применом новог цепива против ковида 19

Фото AП

ПОСЛЕ краће медијске еуфорије, руски медији су у петак објавили резултате најновијег социолошког истраживања које показује да овдашњи лекари траже више информација о вакцини против ковида 19 пре него што почну да је препоручују грађанима.

У истраживању је учествовало више од 3.000 лекара, од којих је чак 52 одсто њих против журбе и очекује више података, док 24 одсто сматра да је вакцинација безбедна.

Разлог опреза према вакцини код чак 66 одсто анкетираних лекара је недостатак довољне количине информација о ефикасности цепива које је направио Институт микробиологије Николаја Гамалеја, а 48 процената је скептично због журбе којом је вакцина направљена. Петина руских лекара је за то да се овом вакцином као безбедном вакцинишу сви који то желе.

Директор Института Николаја Гамалеја, академик др Александар Гинзбург, сматра да је истраживање о односу лекара према вакцини против ковида 19 везано за борбу конкурената за пласман вакцине на тржишту.

- Резултати истраживања су објављени у "Приручнику за лекара" и треба видети ко је наручио истраживање, а то су компаније које се боре за тржиште - поручио је Гинзбург.

ВОЈНИЦИ

ТО што је вакцина испитана на војним добровољцима није кршење закона. Хелсиншка декларација којом је прецизирано како се проводи тестирање каже да се вакцина може давати војним лицима ако нема довољно добровољаца цивила.

Наиме, дан уочи регистрације руске вакцине Асоцијација организација за клиничка испитивања, која обједињује 25 страних фармацеутских компанија, обратила се руском Министарству здравља да се не жури са њом, док се не прођу све фазе клиничких испитивања. У тој асоцијацији су и компаније "Фајзер" и "Астра-Зенека" које праве своје вакцине. И њихова главна замерка је што је руска вакцина регистрована после клиничких испитивања на само 100 људи.

Кирил Дмитријев, руководилац Руског фонда директних инвестиција који је финансирао прављење вакцине, изјавио је да ће трећа фаза клиничких испитивања почети ускоро. Он је рекао да се нада да ће у току једног месеца бити вакцинисано око 10.000 добровољаца.

- Вакцина је нова и није прошла трећи стадијум испитивања - рекао је Алштејн. - Осим тога, постоји и психолошко питање јер велики број људи преболи корону у лакшем облику. Она је смртоносна за старије људе. Сасвим би било другачије кад би од короне умирало много деце а не стараца. Због тога су многи уверени да не треба журити са примањем вакцине-рекао је познати руски вирусолог Анатолиј Алтштејн. Министар здравља Русије Михаил Мурашко сматра да је скепса западних колега без основа. Платформа за ту вакцину је добро изучена одавно јер је прављена против вируса САРС који је најсличнији овом вирусу. Зато је Русија и могла брзо да направи вакцину против ковида 19.

Западне компаније тврде да је Русима био важнији престиж од безбедности грађана. Ниједна научна анализа није објављена о првој и другој фази истраживања.

Критичари брзог регистровања вакцине као пример истичу да од пет препарата који су на нивоу клиничких испитивања, само један буде регистрован. Из тога се извлачи закључак да се код руске вакцине није чекао закључак експерата већ је о њеној регистрацији одлучивано у "неким кабинетима".

ВИЈЕТНАМ СТАО У РЕД

ВИЈЕТНАМ се пријавио за куповину руске вакцине против ковида 19, објавила је у петак државна телевизија. Вијетнам се пријавио за 50 до 150 милиона доза вакцина. Нешто ће бити донација из Русије, а остатак ће Вијетнам платити. Није саопштено када се очекује да ће ова земља добити вакцине нити колико ће оне коштати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Sale

15.08.2020. 07:38

Da se samo doda da dok su Rusi još mesecima pre najavili da će vakcinacija biti isključivo na dobrovoljnoj osnovi, zapad je u isto vreme najavio da čim se pojavi, svi ima prinudno da se dobrovoljno vakcinišu.