ЗАХТЕВ ЗА ЛУКАШЕНКA - НОВИ ИЗБОРИ: Опозиција у Белорусији подржана Западом поставља све више услова новом-старом председнику

Б. ВЛАХОВИЋ - СТАЛНИ ДОПИСНИК ИЗ МОСКВЕ

петак, 14. 08. 2020. у 23:46

ЗАХТЕВ ЗА ЛУКАШЕНКA - НОВИ ИЗБОРИ: Опозиција у Белорусији подржана Западом поставља све више услова новом-старом председнику

Жене су преузеле главну улогу у протестима / Фото АП

ИСТОВРЕМЕНО док је Централна изборна комисија Белорусије у петак саопштавала да је Александар Лукашенко освојио 80,1 одсто, а другопласирана Светлана Тихановска 10,12 процената гласова на недељним председничким изборима, руководиоци бројних земаља позивали су новог-старог председника да изборе понови.

У ту могућност у Белорусији мало ко верује. Много је реалније да ће Америка и ЕУ увести Лукашенку санкције због окрутности полиције на митинзима после избора.

Немачка канцеларка Ангела Меркел затражила је безусловно и моментално ослобађање свих ухапшених током протеста али већ пре тога, у четвртак увече и у петак, власти су пустиле из притвора ухапшене демонстранте. Лукашенкова портпаролка је најавила да ће се он обратити нацији, а пре тога то је урадио министар полиције Јуриј Карајев.

- Ја преузимам одговорност и извињавам се онима који су настрадали за време протеста - казао је Карајев. Он је раније говорио да демонстранти провоцирају специјалце да би изазвали неповерење народа према полицији.

Председник Белорусије се засада огласио само преко државне агенција Белта да би демантовао информације да је наводно напустио земљу.

- Засада сам жив и нисам у иностранству, као што неки "обавештени" шире гласине - рекао је он.

Лукашенку и поред званичних изборних резултата, није сада лако да изглади спор са онима који су незадовољни. Мирних протеста је много, на њима се чије "одлази, одлази", "срамота"... Већина демонстраната сада су жене. Лукашенко је опозиционаре и демонстранте називао "овцама, наркоманима и пијаницама". Тврдио је да су то људи углавном криминалне прошлости и беспосличари. Белоруски полицајци су против демонстраната користили сузавац, гумене метке и шок-бомбе.

Белоруски председник је ипак схватио да му прети опасност да против себе има интелигенцију, па је затражио да се утврди разлог за сваког ухапшеног. Преносећи Лукашенкове поруке председница белоруског парламента Наталија Кочанова је рекла да Белорусији није потребна тучњава и рат.

Ових дана се у Минску често чује да је Лукашенко дуго на власти, чак 26 година, и да је време да препусти место другом. Знајући његов карактер тешко је очекивати да ће он спаковати кофере и напустити Белорусију тим више што у земљи има доста његових присталица који цене што он није дозволио лоповску приватизацију каква је направљена у бившим социјалистичким земљама.

МОЛБА МИТРОПОЛИТА ПАВЛА

Митрополит мински и заславски патријаршијски егзахр Белорусије Павле позвао је у петак председника Лукашенка да заустави насиље. Митрополит је рекао да су на њега оставили тежак утисак снимци на интернету где полиција туче грађане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Sale

15.08.2020. 08:05

E ovo ste dobro rekli. "Opozicija" podržana ZAPADOM, a ne narodom. Jer narod do izbora nije za ovu Tihonovsku niti čuo niti znao. Kad mi rodbina tamo videla ime ove na listi pitali se svi ko je ta uopšte i šta hoće.

Mišo Peć

15.08.2020. 13:59

Ubih se tražeći da negde nadjem da je gospodja Merkel za vreme protesta žutih prsluka u Francuskoj uputila ultimatum Makronu o bezuslovnom i momentalnom puštanju svih onih prebijenih i uhapšenih demonstranata i nigde ne nadjoh tako nešto,najverovatnije da se tada nije ni oglašavala,ali zato sada expresno se obraća Lukašenku da pusti sve uhapšene demonstrante koji su svakako dobili instrukcije i lovu sa zapada isto kao svojevremeno Ukrajinci na Majdanu.

Dragan R

16.08.2020. 13:38

Да се одмах разумемо, није нормално да било ко има неприкосновену власт, а камо ли да таква власт траје 26 година. То је једна страна белоруске приче, а друга су текући протести. По званичним резултатима на председничке изборе је изашло око 84% бирача, или око 5,8 милиона људи. Од тога је 80%, или 4,7 милиона гласало за Лукашенка , а око 10% или 580000 људи за најбоље пласираног опозиционара (Светлана Тихановскаја). По опозицији је било обрнуто (Тихановскаја је "добила" 80% гласова, односно 4,7 милиона гласова, а Лукашенко 10%, односно 580000), или преведено на српски, по белоруској опозицији Лукашенко је украо 70%, или више од 4 милиона гласова? Ако је заиста тако онда Лукашенко и сви остали високи политички, војни, полицијски и правосудни функционери нису за затвор већ за лудницу, али по мени пре ће бити да су за лудницу они који су се усудили да дају овакве кретенске и за здрави разум понижавајуће изјаве. Уз наведено и једно питање које не важи само за Белорусију. Колико то људи треба да изађе на протесте да би било легитимно (легално свакако не може да буде) да пониште вољу 5,8 милиона људи који су гласали? Да ли је нормално да воља 15-20000 људи, колико је по мени, на основу онога што сам видео и прочитао оних који протестују у Белорусији, превлада вољу 5,8 милиона људи? Све и да их је и 10, 20 па и 50 пута више то је и даље једна убедљива мањина која нема апсолутно никаква права да своје интересе проглашава општим.

NACISTI TRAZE DA SE IZBORI PONOVE

22.08.2020. 17:15

Da se izbori ponove, i da se tolko puta ponavljaju dok ne pobede njihove marionete. Ovo je repriza mnogih izbora (ucena) medju njima i one u Srbiji, iz kojih je proizasao 5. Oktobar 2000. s kojim su nacisti svoj cilj ostvarili.