"СИТУАЦИЈА СЕ ЗАОШТРАВА!" Путин тражи хитан састанак чланица Савета безбедности

Novosti online

14. 08. 2020. у 16:54

СИТУАЦИЈА СЕ ЗАОШТРАВА! Путин тражи хитан састанак чланица Савета безбедности

Фото Ап

ДИСКУСИЈЕ о иранском питању у Савету безбедности УН постају све напетије, ситуација се заоштрава, износе се неутемељене оптужбе на рачун Ирана, наводи се у саопштењу председника Русије Владимир Путина, који предлаже да се што пре одржи онлајн састанак лидера држава, сталних чланица СБ УН, с учешћем лидера Немачке и Ирана.

- Израђују се нацрти резолуција, који су усмерени на поништавање претходних одлука Савета безбедности, које су једногласно донете - додао је Путин.

У саопштењу се наводи да Русија предлаже да се што пре одржи онлајн састанак лидера држава, сталних чланица СБ УН и лидера Немачке и Ирана.

- Циљ је одређивање корака који ће омогућити да се избегне конфронтација, заоштравање ситуације у СБ УН. Важно је да се пружи колективна подршка даљој несметаној реализацији резолуције СБ УН 2231, која представља међународну правну основу за реализацију Заједничког свеобухватног акционог плана - наводи се у саопштењу.

Према његовим речима, Русија у потпуности остаје привржена Свеобухватном акционом плану за ирански нуклеарни програм, „чије је склапање 2015. године било велико политичко-дипломатско достигнуће, које је омогућило да се избегне претња оружаног сукоба и ојачало режим неширења нуклеарног наоружања“.

Иран и „шесторка“ међународних посредника (Русија, САД, Велика Британија, Кина, Француска, Немачка) постигли су 14. јула 2015. године историјски споразум о решавању дугогодишњег проблема иранског нуклеарног програма.

Након вишемесечних преговора усвојен је Заједнички свеобухватни акциони план, чијим је испуњавањем Иран постигао укидање економских и финансијских санкција Савета безбедности Уједињених нација, САД и Европске уније.

Споразумом је, између осталог, предвиђено и да ће ембарго на оружје бити укинут у року од пет година, а испорука оружја бити могућа и пре, али само уз дозволу Савета безбедности УН.

Споразум у свом првобитном облику није трајао ни три године: Сједињене Америчке Државе најавиле су у мају 2018. једнострано повлачење из њега и враћање строгих санкција Техерану. Ипак, пошто су се само Сједињене Америчке Државе формално повукле из споразума, остали учесници морају се придржавати услова о укидању ембарга на оружје

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Prellee

14.08.2020. 17:40

Lazi kao prethodnica onog sto ce uslediti,RAT. Zapad se izgradio na neravnopravnosti i ne moze funkcionisati bez pokoravanja, bombardovanja i neprekidnog vodenja ratova. Usto laz stvara javno mnjenje, formira kriticnu masu za ludilo.Mediji fake, rade sve na bazi novca, pogresnog informiranja, prevare javnog mnjenja.Zlo i evil je na pozornici i sprema se za patnje naroda i svog i tudjeg.