ЗБОГ ГУШЕЊА ПРОТЕСТА: Девет земаља ЕУ за санкције Белорусији

Танјуг

14. 08. 2020. у 13:41

СВЕ су бројнији и све гласнији позиви земаља чланица ЕУ да се Белорусији уведу санкције због насилног гушења грађанских протеста против наводне изборне крађе и победе председника Александра Лукашенка на прошлонедељним председничким изборима.

ЗБОГ ГУШЕЊА ПРОТЕСТА: Девет земаља ЕУ за санкције Белорусији

Фото: Б. Влаховић

Уочи хитних ванредних разговора чланица ЕУ заказаних за данас, најмање 9 земаља чланица изјаснило се за санкције Белорусији, али за такву одлуку је потребно да се доднесе једногласно, преноси Ројтерс.

Пољска, Чешка, Естонија, Летонија, Литванија и Данска затражиле су у заједничком писму да се уведу "рестриктивне мере против белоруских званичника" одговорних за изборне резултате према којима је председник Лукашенко освојио 80 одсто гласова и за пребијања и хапшења учесника грађанских протеста.

-Сматрамо да би ЕУ морала да преузме улогу посредника и то што пре-наводи се између осталог у саопштењу.

Немачка, Аустрија и Шведска већ су затражиле да се одмах уведу санкције, што чини укупно девет земаља чланица ЕУ које захтевају рестрикције против режима председника Лукашенка.

Ројтерс сазнаје у дипломатским круговима у Бриселу да је највећи противник санкцијама Мађарска, која је већ захтевала да се Белорусији укину раније санкције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)