РУСКИ НОВИНАР О СИТУАЦИЈИ У МИНСКУ: Међу демонстрантима велики број провокатора, атмосфера напета

Новости онлине

четвртак, 13. 08. 2020. у 21:33

РУСКИ НОВИНАР О СИТУАЦИЈИ У МИНСКУ: Међу демонстрантима велики број провокатора, атмосфера напета

Фото: ЕПА

МЕЂУ ДЕМОНСТРАНТИМА у Минску активни су и провокатори који намерно покушавају да изазову сукоб између полиције и демонстраната, рекао је руски новинар Семјон Пегов за белоруску телевизију ОНТ.

- Налазио сам се између специјалних снага и демонстраната. Удаљеност између њих је била око 50 метара. Снимао сам "Го про" камером како бих приказао обе стране и објективно пренео шта се дешава - испричао је Пегов.

Међутим, онда је видео како из групе демонстраната истрчавају одређене особе које називају провокатори.

- Из масе повремено истрчавају људи и прилазе близу специјалним јединицама, лицем у лице, узвикујући нешто увредљиво. Приђе, каже нешто увредљиво и побегне у гомилу - објашњава новинар ситуацију у Минску.

Крајем прошле седмице, док је извештавао са протеста, Пегов је повређен, а касније га је ухапсила белоруска полиција.

- Тренутак кад сам изгубио свест – не знам с које стране је то дошло. Ударило ме је по потиљку. Не могу рећи да ли су то урадили демонстранти или специјалне снаге - каже руски новинар, који је касније пуштен на слободу.

Подсетимо, након председничких избора у Белорусији је више новинара било приведено. Неким новинарима је, након пуштања из притвора, забрањен улазак у Белорусију на пет година.

У Белорусији су 9. августа одржани председнички избори. Према подацима ЦИК-а за актуелног председника државе Александра Лукашенка у Минску је гласало 64,49 одсто бирача.

У земљи од недеље трају протести грађана незадовољних организацијом и резултатима избора. Једна особа је погинула, а многи су због повреда хоспитализовани.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

vladimir

15.08.2020. 01:03

Imajući slike iz bliske prošlosti iLibije, Iraka, Ukrajine, Sirije, Bolivije to treba saseći u korenu. Ne mogu strani i domaći plaćenici maltretirati većinu . To ozbiljna država ne sme sebi dopustiti. Ja podržavam mirne proteste, to je civilizacijsko dostignuće. Rušilačke demonstracije ne odobravam i to treba javno upozoriti. Svako ko prekrši upozorenje treba da snosi teške posledice. Cilj zapada je izazvati građanski rat, iskoristiti priliku i primaći se Rusiji iza leđa. Čudi me da mnogi nisu naučili lekcije iz Libije koja je vraćena iz Raja u kameno doba. Iraka koji se neće oporaviti za 100 godina gde je uništena milenijumska istorija i praistorija. Sirija u kojoj je organizovan građanski rat od strane Amerike odneo desetine hiljada žrtava,uništeno nenadoknadivo vredno istorijsko nasleđe. Ukrajina, velika država raspada se kao leš, čije resurse koriste. Iz zemlje pobeglo 17 miliona ljudi (1/3 )za kratko vreme. Braćo Belorusi isterajte sami strane provokatore i domaće plaćenike. Mi smo prošli građanski rat, raspad države i pride NATO zločinačko bombardovanje. To je pakao i ne ponovilo se. Zna se ko vam je to smestio, ko je ubrizgao novac i tako se ponašajte. Ne dozvolite svađu sa braćom Rusima. To i jeste cilj.