РУСКИ НОВИНАР О СИТУАЦИЈИ У МИНСКУ: Међу демонстрантима велики број провокатора, атмосфера напета

Новости онлине

13. 08. 2020. у 21:33

МЕЂУ ДЕМОНСТРАНТИМА у Минску активни су и провокатори који намерно покушавају да изазову сукоб између полиције и демонстраната, рекао је руски новинар Семјон Пегов за белоруску телевизију ОНТ.

РУСКИ НОВИНАР О СИТУАЦИЈИ У МИНСКУ: Међу демонстрантима велики број провокатора, атмосфера напета

Фото: ЕПА

- Налазио сам се између специјалних снага и демонстраната. Удаљеност између њих је била око 50 метара. Снимао сам "Го про" камером како бих приказао обе стране и објективно пренео шта се дешава - испричао је Пегов.

Међутим, онда је видео како из групе демонстраната истрчавају одређене особе које називају провокатори.

- Из масе повремено истрчавају људи и прилазе близу специјалним јединицама, лицем у лице, узвикујући нешто увредљиво. Приђе, каже нешто увредљиво и побегне у гомилу - објашњава новинар ситуацију у Минску.

Крајем прошле седмице, док је извештавао са протеста, Пегов је повређен, а касније га је ухапсила белоруска полиција.

- Тренутак кад сам изгубио свест – не знам с које стране је то дошло. Ударило ме је по потиљку. Не могу рећи да ли су то урадили демонстранти или специјалне снаге - каже руски новинар, који је касније пуштен на слободу.

Подсетимо, након председничких избора у Белорусији је више новинара било приведено. Неким новинарима је, након пуштања из притвора, забрањен улазак у Белорусију на пет година.

У Белорусији су 9. августа одржани председнички избори. Према подацима ЦИК-а за актуелног председника државе Александра Лукашенка у Минску је гласало 64,49 одсто бирача.

У земљи од недеље трају протести грађана незадовољних организацијом и резултатима избора. Једна особа је погинула, а многи су због повреда хоспитализовани.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)