СОРОШ ПРОСЛАВИО 90. РОЂЕНДАН: Огласио се и напао Трампа, тврди да је ово највећа криза од Другог светског рата

Новости онлине

13. 08. 2020. у 20:55

АМЕРИЧКИ инвеститор и милијардер Џорџ Сорош прославио је 90 рођендан у, како је навео, “најгорој кризи у његовом животу након Другог светског рата”.

СОРОШ ПРОСЛАВИО 90. РОЂЕНДАН: Огласио се и напао Трампа, тврди да је ово највећа криза од Другог светског рата

Фото: ЕПА

- Ми смо у кризи, најгорој кризи у мом животу након Другог светског рата. Описао бих је као револуционарни тренутак кад је распон могућности пуно већи него у нормалним временима. Оно што је непојмљиво у нормално време постаје не само нормално, него се стварно догађа. Људи су дезоријентисани и престрашени. Раде ствари које су лоше за њих и лоше за свет - навео је Сорош.

Он сматра да је Европа јако рањива, пуно више од САД. САД су једна од најдуговечнијих демократија у историји. Али, чак и у САД, преварант попут Доналда Трампа може бити изабрани председник и подривати демократију изнутра.

- Али у САД-у имате дугу традицију провера, равнотеже и успостављених правила. А изнад свега имате Устав. Тако да сам уверен да ће се показати да је Трамп прелазни феномен који ће, надам се, отићи у новембру. Али он је и даље јако опасан, бори се за властити живот и учиниће све како би остао на власти, јер је повредио Устав на пуно различитих начина, а ако изгуби на председничким изборима, сматраће се одговорним. Али Европска унија је пуно рањивија, јер је некомплетна унија. И има пуно непријатеља, унутрашњих и спољних - оценио је Сорош.

Поводом одлуке ЕУ да одобри фонд од 750 милијарди евра за опоравак каже да је ЕУ направила врло важан позитиван корак према свом обавезивању да позајме новац с тржишта у пуно већој количини него икада пре.

Али, како је додао, након тога је неколико земаља, такозвана "Штедљива петорка" – Холандија, Аустрија, Шведска, Данска и Финска – успело смањити ефекат постигнутог споразума.

- Трагедија је у томе што су те земље у основи проевропске, али су врло себичне. И јако су штедљиве. И, прво су довеле до споразума који ће се показати неодговарајућим. Смањење планова за климатске промене и политику одбране посебно је разочаравајуће. Друго, желе бити сигурни да се новац правилно троши. То ствара проблеме јужним земљама које су најјаче погођене вирусом - рекао је Сорош.

(Бизлифе)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)