НЕМОЋНИ ПЕНТАГОН: Русија одржава Мадура на власти

Novosti online

четвртак, 13. 08. 2020. у 19:03

НЕМОЋНИ ПЕНТАГОН: Русија одржава Мадура на власти

Фото: АП

РУСИЈА има кључну улогу у одржавању председника Венецуеле Николаса Мадура на власти, изјавио је шеф Јужне команде (USSOUTHCOM) америчких Оружаних снага адмирал Крејг Фолер, говорећи на видео-конференцији коју је организовао вашингтонски Атлантски савет.

- Руски утицај игра кључну улогу у одржавању Мадура на власти. Ја, као војник, са забринутошћу посматрам шта Русија ради у Венецуели у сфери ширења дезинформација - рекао је шеф Јужне команде у чију сферу одговорности се налазе централна, јужна Америка и Карипски басен.

По његовој верзији, „Русија, Куба, у већој мери Иран, а у мањој Кина, представљају изазов за постизања међународног јединства у решавању кризе у Венецуели“.

Фолер је позвао да се пооштре финансијске санкције које су раније уведене Венецуели како Каракас не би могао да их избегава.

- Заобилажење санкција је природни наставак тактике коју Мадуро користи за долазак до новца - сматра генерал.

Он додаје да резултати америчких напора „за решавање кризе у Венецуели нису такви, какви би требали да буду“.

На видео-конференцији је учествовала и заменица помоћника државног секретара САД за питања западне хемисфере Кери Филипети.

- Пошто нема могућности да се ослони на традиционалне савезнике, као што су Русија, Куба и Кина, режим Мадура ради слично као и Иран. Дипломатски простор са његовим традиционалним савезницима се смањује - тврди она.

Она је саопштила да је Венецуела послала у Иран злато у вредности од пола милијарди долара у замену за енергенте.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)