ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ТРАМПА: Америчка економија се опоравља, пао број недељних захтева за накнадом за незапосленост

Танјуг

13. 08. 2020. у 17:36

БРОЈ захтева за добијање државне помоћи за незапосленост у САД пао је прошле недеље први пут од 21. марта испод један милион, на 963.000 захтева.

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ТРАМПА: Америчка економија се опоравља, пао број недељних захтева за накнадом за незапосленост

AP Photo

То је знатно мање од прогнзе економиста који су анктери компаније Дау Џонс предвиђали да ће за помоћ аплицирати 1,1 милион Американаца.

Број поднетих пријава је пао за 228.000 у односу на претпрошлу недељу, што је знак да америчко тржиште рада наставља да се опоравља од последица пандемије корона вируса.

Захтеви за накнадама за незапосленост су 20 узастопних седмица премашивали цифру од 1,0 милион недељно, током којих је америчка економија била у блокади због ванрендих мера с циљем сузбијања епидемије Ковид-19.

Укупан број Американаца који примају накнаде за незапослене такође је оштро пао у седмици окончаној 25. јула, и то за више од три милиона на 28,26 милиона људи, што такође указује на тренд смањења броја незапослених.

У јулу је забележен пораст запослених за око 1,8 милиона, чиме је стопа незапослености пала на 10,1 посто, али је то и даље далеко изнад стопе пре пандемије од 3,5 процената, која је била најнижа у последњих 50 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)