У 97. ГОДИНИ: Преминуо медијски магнат Самнер Редстон

Танјуг

четвртак, 13. 08. 2020. у 08:04

У 97. ГОДИНИ: Преминуо медијски магнат Самнер Редстон

Foto: Printskrin

АМЕРИЧКИ медијски магнат Самнер Редстон, у чијем су власништву ЦБС и Виацом, умро је у уторак у 97. години, саопштио је породични холдинг Натионал Амусементс.

Председник Управног одбора ЦБС-а и Виацома био је до 2016. када је због нарушеног здравља одступио с дужности, док се његова породица, већински власник, борила за контролу с вођством тих компанија.

Те су две компаније крајем 2019. постале део друштва које управља телевизијским мрежама ЦБС, МТВ, Цомедy Централ, Ницкелодеон и Схоwтиме и чувеним филмским студијима Парамоунт и Мирамаx, преноси ШЕбиз.

Друштво се по приходима може мерити с највећим америчким телевизијским и филмским компанијама, као што су Диснеy, Тиме Wарнер и 21ст Центурy Фоx.

Медијски магнат је рођен као Самнер Мареј Ротстеин у Бостону 1923, а презиме јеврејског порекла променио је 1940. у Редстоун. Дипломирао је на Харварду и у Другом светском рату био припадник обавештајне службе америчке војске.

Године 1954. запослио се у фирми коју је основао његов отац, којој је променио име у Натионал Амусементс и претворио је у једног од највећих оператера у САД, који је придонео и популаризацији мултиплекс биоскопа.

Пошто је 1979. наким чудом преживео пожар, у 1980-има и 90-има водио је незаборавне битке за преузимање контроле над филмским студијима Парамоунт, а затим и над телевизијским мрежама Виацом (власником МТВ-ја) и ЦБС.

Виацом је 2000. преузео ЦБС, али су се компаније поновно раздвојиле 2006.

Самнер Редстон се двапут женио и има двоје деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)