ПОРЕМЕЋАЈ НА ТРЖИШТУ: Руска вакцина драстично оборила вредност злата и сребра

Новости онлине

12. 08. 2020. у 16:22 >> 16:22

ЦЕНЕ племенитих метала забележиле су ноћас драстичан пад на азијским тржиштима. Ово се десило услед опоравка апетита за ризиком након охрабрујућих економских података и нада у нови амерички пакет економских подстицаја, који је погурао индекс S&P500 близу рекордних нивоа.

ПОРЕМЕЋАЈ НА ТРЖИШТУ: Руска вакцина драстично оборила вредност злата и сребра

Фото: Царина

Цена злата на спот трговању пала је за чак 5,2 посто, на 1.921,50 долара по унци, што је највећи једнодневни пад у седам година и далеко испод рекордног нивоа забележеног у петак од 2.072,50 долара, извештава Ројтерс.

Оштар пад вредности регистровали су и други племенити метали, при чему је сребро потонуло за чак 13,8 процената, највише у једном дану од октобра 2008. На затварању трговања цена сребра је била у паду за 13,4 посто, на 25,24 долара по унци.

Вредност платине je пала за 4,7 процената, на 940,08 долара, а у истом проценту је пала и цена паладијума на 2.116,33 долара по унци.

„Ово је мали удар. Нисмо могли да игноришемо јутрошње ударне медијске наслове о потенцијалној руској вакцини, тако да се оптимизам инвеститора за улагања у компанијске акције само наставио“, изјавио је Едвард Моја, виши тржишни аналитичар у брокерској кући Оанда.

На америчком терминском тржишту цена злата је јутрос пала за 4,6 процената, на 1.946,30 долара за унцу.

Бољи од очекиваних економских података у САД утицали су на убрзање распродаја жутог метала, каже Едвард Мора, али додаје да су изгледи за злато и даље снажни.

Произвођачке цене у САД су порасле више него што се очекивало у јулу, а општи индекс S&P на Волстриту се примакао рекордном максимуму.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)