НАУЧНИЦИ ИСПИТИВАЛИ ЕФИКАСНОСТ 14 ВРСТИ МАСКИ: Ево шта је убедљиво најделотворније, а шта пружа најгору заштиту (ФОТО+ВИДЕО)

Novosti online

12. 08. 2020. у 11:10

НАУЧНИЦИ ИСПИТИВАЛИ ЕФИКАСНОСТ 14 ВРСТИ МАСКИ: Ево шта је убедљиво најделотворније, а шта пружа најгору заштиту (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

НАУЧНИЦИ са Универзитета Дјук у Северној Каролини анализирали су 14 врсти маски не би ли утврдили која је најефикаснија, а која пружа најмању заштиту од корона на вируса.

На слици видите врсте маски које су тестиране, а оне су: трослојна хирушка маска, маска Н95 са вентилом за ваздух, шивена маска, двослојна полипропиленска маска, маска од два слоја памука и једног слоја полипропилена, једнослона Максима АТ маска, двослојна памучна маска са набором, двослојна памучна маска без набора, још један тип двослојне памучне маске са набором, једнослојна памучна маска са набором, двослојна памучна маска са наборима (још један тип), Н95 без вентила за ваздух.

Истраживање је показало да су најефикасније Н95 маске које спречавају продор респираторних капљица током говора, пише "Мирор". Друге по ефикасности су трослојне хирушке маске и платнене маске које се могу направити и код куће.

Најгору заштиту даје шал од фабричког материјала који се поставља око врата и лица, следе шивене маске и бандана.

Како је рекао научник Мартин Фишер, измерен је већи број честица вируса када су се носили шалови од материјала налик вуни него у ситуацијама када није било ове заштите.

За истраживање је коришћена црна кутија са ласером и камера мобилног телефона. Учесници студије говорили су у правцу ласера док би камера бележила капљице чија би се количина мерила рачунарским алгоритмом.

Фото: Duke university

Фишер је напоменуо да је веома позитивно то што се доказала ефикасност памучних маски које људи могу сами да направе, а указао је и на могућност да произвођачи маски на једноставан начин тестирају маске пре процеса производње.

(Блиц жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

hey

12.08.2020. 11:52

To su sve testovi koji pokazuju efkasnost maski kada su one direktno izlozene govoru tj talasu kapljica. Da bi imali potpunu sliku o efikasnosti maske treba uzeti i uobicajeno ponasanje osobe koja je nosi. Npr, koliko dugo koristi istu masku, da li je stavlja u dzep, da li je dodiruje rukama, da li je spusti u torbu dok je ne nosi, kako je skine i odlaze, da li ce je ponovo staviti na lice. Kada se sve to uzme u obzir, moguce je da potencijano duze nosenje maske cak i poveca rizik od zaraze jer maske taloze cestice na sebi i onda sama maska postaje izvor infekcije. Dakle nosenjem iste maske tokom duzeg perioda, potencijalno imate i vise cestica virusa blizu respiratornog sistema nego da je niste nosili. Uglavnom, kratkorocno, da verovatno je bolje sa maskom, ali tokom vremena virus se nagomilava na maski i onda sama maska postaje dalji izvor zaraze. Jos ako je takvu stavite u torbu ili u dzep, imate i kontaminiranu odecu i accesoare. Dakle treba nam maska koja ubija virus kada on padne na nju, A toga jos uvek nema.