ОВА ПУТИНОВА ЋЕРКА ЈЕ ПРИМИЛА ВАКЦИНУ: Ево коју реакцију је имала после имунизације

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

уторак, 11. 08. 2020. у 20:22

ОВА ПУТИНОВА ЋЕРКА ЈЕ ПРИМИЛА ВАКЦИНУ: Ево коју реакцију је имала после имунизације

Фото: Принтскрин

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин саопштио је данас на саветовању Владе да је руска вакцина против ковида-19 регистрована прва на свету. Он је рекао да је она неопасна и ефикасна и да ствара стабилан имунитет.

Вакцину је направио Институт микробиологије ,,Николаја Гамалеја,, у Москви.

Путин је рекао да је ту вакцину већ примила једна од његових ћерки. После прве дозе вакцине Путиновој ћерци се подигла температура на 38 степени Целзијуса, али се већ наредни дан спустила на нешто више од 37. Број антитела која штите од ковида 19 се стално повећавао.

Иначе Путин има две ћерке Марију(35) која ради у Институту дечије ендокринологије у Москви и Јекатерину(34) која је завршила стране језике. Највероватније да је баш Марија добила вакцину, јер приоритет имају  медицинари.


Вакцину ће за масовну употребу производити ,,Институт ,, Гамалеја,, као и компанија ,,Бинофарм,,. Она ће бити у две форме: у течном стању  која ће се одмах моћи давати пацијенту као и у праху која ће се пре   употребе морати помешати са течношћу.


  Потпредседница владе РФ Татјана Голикова најавила је да ће већ крајем августа или почетком септембра вакцину почети да добијају лекари.


Путин инсистира да се вакцинација проведе добровољно, дакле даваће се у Русији бесплатно онима који то желе.


Један број руских експерата је саветовао да се не жури са вакцинацијом јер треба време да би се утврдило има ли она контраефеката. Више познатих руских специјалиста вирусолога  је    објашњавало да је потребно најмање годину до две дана да се види какав је прави ефект вакцине кад се прођу три  етапе  клиничких испитивања.


Међутим у Министарству здравља Русије су изјавили да нема разлога да се одгађа регистрација вакцине и да се истраживања проводе уз поштовање светских стандарда.
 

Неоспорно је да је журба око регистрације вакцине не само због  борбе против короне него и због престижа науке одређених земаља. Што се тиче профита Русија ће имати једну од најјефтинијих вакцина и за све грађане ће бити бесплатна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

mitazivkovic

12.08.2020. 07:54

dokle ce oviu nazovi demokrate da blate ovaj divan ruski narod i sve sto je rusko nevalja a ti rusi su krvlju platili svoju slobodu od posast kao sto jefasizamnerazumem zasto ne postuju ovaj uspeh ruskih strucnjaka ustvari sad su svesni da ovog puta nece moci da pljackaju zemlje treceg sveta jer rusi nude malte ne badava vakcinu

Vekac

14.08.2020. 13:27

Izvinite, ali nemam poverenja. Vreme razvoja vakcine je prekratko. Nisam antivakser, ali ne zelim da se vakcinisem protiv COVID 19, ne sledece dve godine najmanje. Ako ima mrva demokratije u ovoj zemlji, necu ni morati. Nikoga ne navodim da sledi moj stav, jer to je, ipak, samo moj stav.