СИЊОРИНА РОЗИНЕ ЛАЖНЕ ВЕСТИ: “Мигранти јој испекли и појели четири пса” - догађај који се није десио

Танјуг

11. 08. 2020. у 15:35

СИЊОРИНА РОЗИНЕ ЛАЖНЕ ВЕСТИ: “Мигранти јој испекли и појели четири пса” - догађај који се није десио

Илустрација / Фото: ЕПА

ПОД насловом "Мигранти убили, испекли и појели четири пса" дневни је лист “Либеро” објавио вест и видео запис извесне "госпође Рози" из Лампедузе, која тврди да су мигранти муслимани "украли и испекли на ражњу не само четири њена пса већ и козе, кокошке и друге домаће животиње а оставили су само свиње".

Вест су пренели и други медији, а видеозапис је постао виралан на друственим мрежама.

Све је, међутим, лаж, утврдили су стучњаци онлајн новине "Опен", која се бави управо демонтирањем лажних вести. У овом случају у испитивање и демонтирање лажне вести били су укључени и антрополози и форензичари, а након открића да је читава прича лажна биће посла и за карабињере, ветеринарску инспекцију као и за удружење за заштиту животиња.

Испитивањем је утврђено да је “госпођа Рози” још 2018. године објавила сличну вест када је такође утврђено да је лажна, у међувремену је постала и блогерка, редовно објављује сличне садржаје на неофасистичким сајтовима, а њен Твитер налог је више пута блокиран управо због лажних и непроверених вести.

“Ово је опасно манипулисање ситуацијом, баца љагу на Лампедузу и све њене грађане, а служи једино да шири мржњу према мигранаттима. Крајње је време да држава усвоји мере да се они који производе и шире лажне вести примерно казне”, изјавио је градоначелник Лампедузе Тото Мартело.

”Сињора Рози” у свом видеу тврди да мигранти нису дирали свиње које она узгаја, што је изазвало пажњу локалних власти: полиције јер нема пријављено да неко у регији има фарму свиња и ветеринарске службе због питања где завршавају свиње будући да у близини нема нити једне кланице.

Посла има и за удружење за заститу животиња које је одмах издало саопштење да немају ниједну пријаву о несталим псима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)