НАСА ОБЈАВИЛА МАПУ ЕКСПЛОЗИЈЕ У БЕЈРУТУ: Погледајте сателитске снимке разорних последица детонације (ФОТО)

Новости онлине

10. 08. 2020. у 14:54

ИСТРАЖИВАЧИ из НАСА сарађивали су са својим колегама из Земаљске опсерваторије у Сингапуру како би уз помоћ сателитских података проценили штету коју је нанела масицна експлозија која је 4. августа опустошила главни град Либана.

НАСА ОБЈАВИЛА МАПУ ЕКСПЛОЗИЈЕ У БЕЈРУТУ: Погледајте сателитске снимке разорних последица детонације (ФОТО)

Фото: ЕПА

Према изјави објављеној на званичној веб страници НАСА, "подаци синтетског радара из свемира показују промене површине земље пре и после великих катастрофа попут земљотреса", а у овом конкретном случају "користе се за приказивање разорног резултата експлозија", пише Спутњик на енглеском.

На мапи сваки обојени пиксел представља "површину од 30 метара", црвеним пикселима су обележена подручја која су претрпела "најтежу штету", наранџасто показује "умерено оштећена" подручја, док су "подручја обојена жутом претрпела мању штету".

- Мапа "садржи податке које обрађује ЕСА (Европска свемирска агенција), а анализирали су је научници НАСА и Земаљске опсерваторије у Сингапуру - додају из америчке свемирске агенције, напомињући да такве мапе могу "помоћи да се идентификују тешко оштећена подручја која су приоритети за упућивање помоћи.

Снажна експлозија је 4. августа уништила луку Бејрут и оштетила бројне зграде у граду. Том приликом је живот изгубило више од 150 људи, а повређено је око 5.000.

Према наводима власти, експлозију је изазвало 2.750 тона амонијум нитрата, који су годинама чувани у лучком складишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)