НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Рат због економских зона у Средоземљу?

Танјуг

10. 08. 2020. у 15:17

ПРЕ неколико седмица односи Грчке и Турске опасно су се заоштрили и неколико дана је изгледало као да је и оружани сукоб неизбежан, а разлог за то је била намера Анкаре да почне да истражује нафту у делу источног Средоземља, код Кипра, а који Атина сматра својим.

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Рат због економских зона у Средоземљу?

Фото: Танјуг/АП

У образложењу турске владе се наводи да је та зона турско подручје, у складу са споразумом са либијском владом у Триполију. И Грчка и Турска су тамо послале своје војне бродове. Смиривању ситуације допринело је посредовање немачке канцеларке Ангеле Меркел, али само на кратко, пише Дојче веле (DW).

Прошле седмице Грчка и Египат су потписали споразум, којим су утврдлили своје економске зоне у источном делу Средоземног мора. С обзиром на то да се тај споразум коси са економском зоном на коју Турска полаже право, Анкара прети војном акцијом.

Стручњак за Блиски исток Штефан Рол из берлинске Фондације Наука и политика каже за DW да је споразум који је сада потписан у директној вези са споразумом о Ексклузивној економској зони (ЕЕЗ) који су Турска и Либија потписале у новембру 2019. године. Грчка и Египат су у томе видели велику повреду својих интереса, сматра Рол.

На констатацију да напетости има не само између Грцке и Турске већ и између Египта и Турске, он указује да је пре свега реч о налазиштима нафте и да је за Египат веома важно да дође до њих.

Фото: Танјуг/АП

-Међутим, спор с Турском је много, много дубљи. Он потиче још од војног пуча 2013. године у Египту, који је био усмерен против тада владајућег Муслиманског братства. Каиро замера Турској да подржава Муслиманско братство, што је делимично тачно. Многи кадрови Муслиманског братства су у егзилу у Турској. Египатско вођство се у великој мери осећа угрожено од стране Турске и оптужује је да планира контрапуч- каже Рол.

Он указује да је постојећи спор добио нову динамику након потписивања турско-либијског споразума о Ексклузивној економској зони (ЕЕЗ) и ангажмана Турске у Либији. За Каиро је то једна потпуно нова ситуација, да је Турска толико активна у Либији да је чак довела и плаћенике који се боре на страни владе у Триполију, а против генерала Хафтара, кога подржавају Египат и Русија.

Рол каже да не може да замисли да ће због тога доћи до оружаног аукоба. -Ни Турска, ни Грчка, а нарочито Египат, нису за директну конфронтацију, јер би исход тог сукоба био неизвестан. Ни Европска унија, ни НАТО нису уопште заинтересовани за то да између Грчке и Турске дође до сукоба. И раније је увек било тренутака ескалације, али су они увек стављени под контролу. Тренутно је реч само о претњама. Али у том региону се никад не зна. То може да се деси из пуке случајности. На неком месту се запуца и онда такав један инцидент добије замах. Међутим, нико озбиљно није заинтересован за тако нешто- оцењује Рол.

На питање ко би у спору око територијалних вода и у рату у Либији могао да посредује, Рол је одговорио да, када је реч о сукобима у источном делу Средоземног мора, САД још нису одлучиле на коју страну би требало да стану: у рату у Либији на страну Турске и против Египта и Русије или обрнуто?

-Сад има и нових момената. Однос САД према Египту више није толико неоптерећен као што је некад био. У међувремену, има проблема. У много чему Египат се понаша слично као Турска. Попут Анкаре, и Каиро је против воље САД купио руске системе наоружања. Свако игра своју игру и не поштује традиционалне савезничке структуре- истиче Рол.

На питање да ли би Немачка могла да преузме улогу посредника, он одговара да би то било прихватљиво јер ту очигледно Немци немају личних интереса.

-Питање је само да ли Немачка има довољну тежину да би утицала на дешавања у том региону- каже Рол и изражава сумњу у то.

Он наводи пример Берлинског процеса који је Немачка покренула како би се зауставио рат у Либији и који није само наставак.

-Немачка не може да утиче на зараћене стране да се придржавају договора. Немачка није довољно способна. Тренутно може само краткорочно да помогне у једном акутном случају, као што је био случај с телефонским разговором канцеларке Меркел и турског председника Ердогана пре пар седмица- оцењује Рол.

Подсећа да је тај разговор допринео да не дође до оружаног сукоба између турских и грчких војних бродова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)