АУТОИНДУСТРИЈА У ЕУ : Изгубила 2,4 милиона моторних возила

Танјуг

понедељак, 10. 08. 2020. у 13:29

АУТОИНДУСТРИЈА У ЕУ : Изгубила 2,4 милиона моторних возила

Фото: Промо

ЕВРОПСКА аутомобилска индустрија нашла се у условима пандемије корона вируса у изузетно тешкој ситуацији, у ЕУ "изгубила" је 2,4 милиона моторних возила, а очекује се да пад у овој грани у овој години износи 25 посто.

Производачи возила морали су да затворе своје развојне центре и производна места у ЕУ у просеку 30 радних дана током периода закључавања, што је довело до губитака у производњи од више од 2,4 милиона моторних возила до сада.

А ако гледамо напред, очекује се да ће се продаја аутомобила смањити за рекордних 25 посто у 2020. години.

Ово је саопштило Европско удружење производача аутомобила (АЦЕА) која је објавило свој годишњи који даје преглед о аутоиндустрији у ЕУ са најновијим подацима, преноси Индикатор.ба.

Ми смо посвећени сарадњи с креаторима политика у Бриселу и земљама чланицама ЕУ како бисмо осигурали да наш сектор може преживети и опоравити се, чиме ћемо заштитити радна места, производњу и будућа улагања, рекао је Ерик-Марк Хуитема, генерални директор АЦЕА.

Аутомобилски екоистем осигурава рад за 14,6 милиона Еуропљана, што представља 6,7 псото укупне запослености у ЕУ. Са 2,7 милиона људи који раде на производњи возила у 226 фабрика у ЕУ, аутоиндустрија чини 8,5 посто укупних производних послова у региону.

Готово 18 милиона возила произведено је у Европи у 2019. години, што представља 20 одсто светске производње возила. Широм света извезено је 5,6 милиона возила, циме је ЕУ лани остварила трговински суфицит од 74 милијарде евра.

Аутоиндустрија има највећу потрошњу на истраживање и развој у ЕУ, улаже импресивних 60,9 милијарди евра годишње.

Данас је на европским путевима 313 милиона возила. Осим што осигуравају да се људи и робе могу слободно да се крећу континентом, та су возила главни извор прихода држава, доносећи више од 440,4 милијарде евра пореза годишње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)