ВЕШАЛА УСРЕД БЕЈРУТА: Тешке хуманитарне последице експлозије у главном граду Либана, уз велики гнев грађана

Д. САВИЋ

10. 08. 2020. у 00:19

ПЕТОГ дана после разорне експлозије у Бејруту, 30 светских лидера је јуче, на видео-самиту, одлучивало о прикупљању помоћи за Либан, где је број погинулих у катастрофалној експлозији у луци у центру Бејрута порастао на 158, док се најмање 21 особа води као нестала.

ВЕШАЛА УСРЕД БЕЈРУТА: Тешке хуманитарне последице експлозије у главном граду Либана, уз велики гнев грађана

Фото ЕПА

Броју преминулих и повређених, којих је више од 6.000, у мређувремену су, међутим, придодати и они настрадали у жестоким сукобима демонстраната и полиције у центру Бејрута, током протеста грађана гневних на владу због занемаривања опасности од запаљивог терета у луци и реакције на, последичну, разорну експлозију што је 300.000 Либанаца оставила без крова над главом.

У сукобима је убијен један полицајац, а 238 људи је рањено, укључујући 63 који су пренети у болницу, пошто се 7.000 људи окупило на Тргу мученика у центру престонице.

Фото Тањуг АП

Демонстранти су носили вешала са омчом и симболично обављали егзекуције над фотографијама политичара и либанске државне елите. Носили су и натписе: "Оставке или вешала", што је све додатно подстакло насиље.

Огорчени грађани су бацали на полицију каменице и покушали насилно да уђу у владине зграде у намери да их преобрате у седиште антивладиног покрета. Више десетина демонстраната упало је у зграду Министарства спољних послова, узвикујући пароле против владе.

КРАТЕР ДУБОК 43 МЕТРА!

ВЕЛИКА експлозија амонијум-нитрата у бејрутској луци, која је разорила већи део града, оставила је кратер дубок 43 метра. Амерички институт за геофизику са седиштем у Вирџинији је саопштио да су сензори забележили експлозију земљотреса јачине од 3,3 по Рихтеровој скали. Иначе, у нападу у ком је убијен бивши премијер Либана Рафик Харири 2005. године, када је експлодирао камион пун експлозива, створен је кратер пречника најмање 10 метара и дубок два метра.

За то време, пљуште оставке високих званичника. Либанска министарка информисања Манал Абдел-Самад поднела је оставку наводећи у писму да су промене остале недостижне и да жали јер није успела да испуни очекивања својих суграђана. Оставке су јуче најавила и петорица посланика у либанском парламенту, као и министар за животну средину.

Председник хришћанске опозиционе партије Катаеб Сами Џемајил је рекао да су три посланика из те странке одлучила да поднесу оставку због "катастрофе" која је погодила земљу и позвао сваког часног члана парламента да тако поступи и помогне "рођењу новог Либана". Један званичник високог ранга из те странке је, иначе, погинуо у експлозији.
Министар иностраних послова поднео је оставку још пре експлозије у Бејруту. Као разлог је навео "недостатак воље и ефикасности да се спроведу свеобухватне структурне реформе".
Све то заједно додатно компликује ситуацију у којој се нашао премијер Хасан Дијаб. У јавном обраћању, он је оценио да су ванредни избори једино решење за кризну ситуацију у којој се нашао Либан. Но, ова понуда, судећи према тренутној ситуацији, највероватније неће смирити страсти и незадовољство грађана.
Француски председник Емануел Макрон је на донаторској конференцији апеловао да се не сме допустити да насиље и хаос превладају у Либану и позвао власти да трагају за политичким и економским решењем за кризу. И док из САД, Француске, Немачке, Шпаније и других земаља Либану пристиже хуманитарна помомоћ, америчке обавештајне структуре истражују узроке експлозије и не искључују могућност да је несрећа намерно изазвана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)