ИЗБОРИ У БЕЛОРУСИЈИ: Грађани пожурили да гласају за председника

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

09. 08. 2020. у 13:34

БЕЛОРУСИ су пожурили на бирачка места и већ у 12 сати је гласало 54 посто грађана па је Централна изборна комисија саопштила да се може рећи да су председнички избори одржани.

ИЗБОРИ У БЕЛОРУСИЈИ: Грађани пожурили да гласају за председника

Фото: РИА Новости / Виктор Толочко

У минулих пет дана ту грађанску дужност обавило чак 41 посто бирача. Рекордери до недеље су били грађани у Гомељској областигде је 50 посто бирача.

У недељу је главни дан гласања, а отворено је 5767 гласачких места од којих је 44 у иностранству у амбасадама и конзулатима. Право гласа има 6,8 милиона грађана Белорусије. Гласачка места су отворена у осам сати ујутро, а затвориће се у 20 сати.

Фаворит на изборима је садашњи председник Александар Лукашенко (65) који седи у председничкој фотељи од 1994. Ако победи то ће му бити шести председнички мандат. Осим њега на изборној листи су Светлана Тихановскаја(38) супруга познатог опозиционог блогера Сергеја Тихановског који се налази у затвору. Њу медији представљају као домаћицу мада је она преводилац енглеског и немачког језика, затим Жана Канопацкаја (43) бивша парламентарка, као и стари опозиционери Андреј Дмитријев и Андреј Черечња.

Главним супарницима Лукашенка банкару Виктору Бабарику, бившем дипломати Валерију Цепкалу власти нису дозволиле учествују на изборима. Бабарико је ухапшен јер му је пронађена већа сума новца за коју није имао покриће а Цепкало није има довољан број валидних потписа. Виктор Бабарико је бивши директор руско-белоруске банке и њега су власти прогласиле човеком руског "Гаспрома", са којим председник Лукашенко ратује већ доста дуго.

И пре него што су завршени избори опозиција је већ најавила своје протесте у недељу навече у 22 сата код споменика "Минск-град херој", а своје окупљање су назвали "празновање победе". Као и на главним трговима осталих већих градова.Опозиционери тврде да ако избори буду поштени њихов кандидат Светлана Тихановска би требала да добије.

Опозиција је позвала грађане да долазе на гласачка места поподне у народној ношњи са белим тракама на рукама и да остану до краја гласања. После завршетка гласања требају да траже отворено бројање гласова и јавно показивање протокола о резултаима гласања.

Организатори митинга позивају грађане да дођу и у понедељак у седам увече да наставе протесте против Лукашенка.

После гласања председник Лукшенко је у недељу самоуверено рекао да нема разлога за страх да би незадовољна опозиција могла да организује хаос и сукобе у Белорусији.

- Неће бити никаквих сукоба. Власти су се припремиле за свакакве варијанте расплета догађаја. Због тога не може бити озбиљнијих сукоба и никаквог грађанског рата. За то нема основе, ја вам то искрено кажем и гарантујем - казао је Лукашенко.

ДОГОВОР СА ПУТИНОМ

После гласања председник Лукашенко је саопштио новинарима да се договорио са Владимиром Путином да заједнички утврде шта је истина око скандала са хапшењем 33 грађанина Русије који су по московској верзији као људи из приватне војне компнаније "Вагнер" били у транзиту у Минску и да им је крајња дестинација била Венецуела.Лукашенко је до сада тврдио да су они дошли у Белорусију да праве нереде на изборима и да зна ко их је послао из Русије..Путин му је како каже Лукашенко послао писмо са доказима да ти ухапшени људи нису дошли да праве хаос већ да су стварно били у транзиту..Он је допустио да је трећа земља (Украјина) испровоцирала тај скандал.

- Мени је све једно ко је то организовао важно је да они нису организовали "пожар" у центру Минска, рекао је Лукашенко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)