НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Зашто Америка ставља НЛО у закон и шта тачно значи С.3905

Драган Вујичић

недеља, 09. 08. 2020. у 01:16 >> 01:16

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Зашто Америка ставља НЛО у закон и шта тачно значи С.3905

Фото приватна архива

- ВИДИТЕ ли што и ја - узбуђеним гласом питао је Дерек Тара, оператер летеће цистерне Ц-130 над Јадраном, своје пилоте који су и сами били задивљени призором надомак границе Црне Горе.

- Немамо више никога, никога не чекамо - одговорио је повишеним гласом пилот авио-танкера оператеру Тари који је из задњег дела авиона присуствовао плесу чудне светлеће кугле која је на пристојној даљини али изузетно брзо прелазила са једне стране летелице на другу као да је снима и премерава.

Нестваран филм трајао је неколико минута и кроз прозор летелице пратила га је фасцинирана петочлана посада. Летећи "тик так" затим се винуо неверватном брзином у атмосферу нестајући у делићима секунде.

Ову причу испричао је Дерек Тара у другој епизоди ТВ серијала "Неидентификовани", који креира бивши шеф тајног програма Пентагона Луис Елизонодо. Према његовим тврдњама, то је био његов највећи шок у летачкој каријери, а доживео га је пред поноћ 24. марта првог дана бомбародовања Космета 1999.

Дерек Тара, Фото приватна архива

Луис Елизондо, амерички официр који је 2017. дао оставку на затворени програм Пентагона "Идентификација аеросвемирских претњи" и те године проговорио на страницама "Њујорк тајмса", ове 2020. усред кризе с короном постао је истинска медијска звезда у САД. Разлог за то је усвајање Закона С.3905 о неидентификованим претњима из ваздуха и свемира у америчком Конгресу који ступа на снагу у новембру.

Према закону донетом на предлог сенатора Марка Рубија, председавајућег Комитета за обавештајне послове Конгреса, нова (стара) јединица Обавештајне управе Пентагона под акронимом UAPTF (Радна група за неидентификоване ваздушне феномене) има законску обавезу да сваких шест месеци информише конгресмене (на отвореним и затвореним саслушањима) шта се догађа у све чешћим сусретима војних пилота и НЛО.

БОМБАРДОВАЊЕ КиМ

- АКО погледате причу Дерека Таре који говори о пресретању од стране НЛО над Јадраном 1999, према његовој реконструкцији то је оно исто место где су Јосип Броз Тито и његови пилоти "миговима 21" "ловили" тањир који је узнемирао ескадрилу потпуковника Звонка Јурјевића 1975. - каже Маринковић.

Заједничко је за оба догађаја, према мишљењу саговорника, да је НЛО био испровоциран густим ваздушним саобраћајем. Године 1975. Јурјевић је обучавао стране пилоте на Г-2 и имали су огроман број налета као и 1999. НАТО, који је узнемирио Јадран 24. марта 1999. Иначе, током бомбардовања КиМ многи пилоти НАТО су пријавили феномен као и Тара.

- Елизондо је за три године направио огроман посао - објашњава Ђулијано Маринковић, човек који у региону важи за најбољег познаваоца феномена НЛО. Када сам недавно разговарао са овим официром рекао ми је да је његова оставка у Пентагону била протест против игнорисања опасности у ваздушној пловидби са којом су суочени амерички војни ваздухопловци током сусрета на небу. Захваљујући чињеници да је "пропричао", "Ју-Ес ерфорс" је добио летачке протоколе са наређењима како да се понашају у ваздуху када сретну напредније летелице.

Ђулијано Маринковић, Фото приватна архива

Младић из Ријеке који живи и ради у Ирској жива је енциклопедија догађања са НЛО широм света. Каже да је пресудна чињеница да се НЛО пресели из "мита" у закон, била прича о инцидентима које је имала ескадрила "Ред риперс" ("Црвени трбосеци") 2015. код обала Вирџиније, где су полетали са носача "Теодор Рузвелт", па потом и надомак обала Ирака где су их "тик такови" пратили скоро шест месеци.

- Наиме пошто су се "Ред риперси" са 67 авиона Ф-18 и око 1.500 људи искрцали са носача у локалној бази океана у Вирџинији, након службе у Заливу нико није могао да заустави причу шта се догађало пилотима ескадриле - од припрема за мисију с краја 2014. до повратка кући годину дана касније. На видео-снимцима из кабине Ф-18 који су се појавили јасно се чује како је изгледао готово судар Ф-18 са НЛО код Вирџииније 2015.

На снимку који се на интернету може наћи под "Го фаст" чује се глас пилота Грејвса и четири друга пилота америчке морнарице у ваздуху како се чуде летећем објекту који прави невероватне маневре пред њима:

"Вау, шта је то човече?", "Погледајте како лети!" - чује се запањени пилот кога је "тик так" промашио за мало.

У "Њујорк тајмсу", како објашњава Ђулијано, пилот Грејвс који се "скинуо" из војске, као и један број осталих ваздухопловаца суочених са НЛО, причао је да би ти објекти у ваздуху били по 11,12 сати и да су се могли уочити и оком и на радару.

На питање шта се може очекивати као следећи корак у обелодањивању чињеница о НЛО у Конгресу, Маринковић додаје да бивши програм Луиса Елизонда није једини који се бави "неземаљским возилима" у америчкој обавештајној заједници.

- Астрофизичар Ерик Дејвис је крајем јула такође у "Њујорк тајмсу" причао да је у новембру 2019. држао два затворена брифинга за конгресмене о "неземаљским возилима" односно њиховим остацима који су пронађени на земљи. У наредном периоду мислим да ће постати "јавно" и какве су то летелице чији су остаци нађени на земљи - каже Ђулијано.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Amarcord

09.08.2020. 11:51

Само једна "ситница": "Тик-так" је био часопис за децу у издању "Дечијх новина" из Горњег Милановца, а ови НЛО су летели "цик-цак"